Welkom op de site van de familie Hofman

  LET OP :    F a m i l i e - d a g    2 0 1 8    ZONDAG    27 mei !
Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 2
Slideshow Image 2
Slideshow Image 2
Slideshow Image 2
Slideshow Image 2

NIEUWS van de HOFMANCLANHet nieuws kan hier worden gedeeld of via de whatsapp van de familie.
Wil je ook hier het nieuws te delen, laat het dan even weten b.v. d.m.v. het contact formulier!

Dag 21 : Egbert op de fiets door Israël ma. 8e of Iyyar, 5778, 23 april 2018
Vandaag op de fiets naar Ein Kerem (bron van de wijngaard), de geboorteplaats van Johannes de Doper. In Ein Kerem bevinden zich drie belangrijke plekken. De eerste is de grot waar Johannes de Doper zou zijn geboren, de tweede is de Mariabron en de derde is de Kerk van Elisabet, ook wel de Kerk van de Visitatie genoemd. De Kerk van Johannes bevindt zich op de plaats waar de grot geweest zou zijn waar Johannes de Doper werd geboren. Hier werd in de vijfde eeuw een kerk gebouwd. De kruisvaarders plaatsten er later een basiliek. De franciscanen kregen het terrein in de 17de eeuw in handen en bouwden er opnieuw een kerk. De huidige kerk dateert uit 1946. Lukas 1:39 en 40 "Maria dan maakte zich op in die dagen en reisde met spoed naar het bergland naar een stad van Juda. En zij ging het huis van Zacharias binnen en groette Elisabet."

Dag 20 : Egbert op de fiets door Israël zo. 7e of Iyyar, 5778, 22 april 2018
Vandaag is het zondag, een beetje de stad verkennen en verder rustig.

Dag 19 : Egbert op de fiets door Israël za. 6e of Iyyar, 5778, 21 april 2018
Vanmorgen naar de kerk. Het regende toen ik uit de kerk kwam. Nu ook frisjes.

Dag 18 : Egbert op de fiets door Israël vri. 5e of Iyyar, 5778, 20 april 2018
Om half 8 vertrek ik met de bus naar Jeruzalem. De fiets en de tassen gaan in de bagagruimte onderin de bus. Mooie route, prachtige landschap. Over wegnummer 6, het laatste stuk wegnr.1. Om 9.40 stap ik uit bij het central bus station. Even orienteren en dan lopen, stuk Jerusalem fietsen naar waar ik meen dat het hotel moet zijn. Als ik in die buurt ben vraag ik de weg. Zit ik helemaal fout, moet naar de binnenstad, in de buurt van de Jaffastraat. Hele weg inclusief klimmetjes weer terug. In de Jaffastraat zit een christelijke winkel, boekhandel. Waar kun je beter vragen. Zij zoeken op internet, naam en straat van het hotel. Ze printen voor mij alles uit, zoveel meter straat zus, zoveel meter straat zo. Kom ik toch weer in de buurt waar ik al geweest ben. Daar vraag ik een taxichauffeur. Zit ik weer helemaal fout. Ik moet, weet hij zeker, in de binnenstad zijn. Weer terug naar de Jaffastraat. Komt er een man op me aflopen "Hallelujah, God bless you". Heeft Jezus deze ontmoeting zo geleid, volgens hem. Ik vertel hem wat ik zoek en hij belt meteen naar het hotel. Loop maar met mij mee. Binnen 5 minuten zijn we er. Dat Jezus deze ontmoeting zo geleid heeft was niet alleen voor mij maar ook voor hem, want hij heeft geen geld maar wel een gezinnetje die eten nodig heeft. Hoe kan het zo lopen, toch? Ik zit naast het Ibishotel, nog geen 100 meter achter de Jaffastraat, vlak bij de oude stad, dus een pracht plek. De Klaagmuur al bezocht, bij een arabier daar gegeten, 't is immers al Shabbat. Nu me even installeren op mijn kamer en het programma voor morgen opstellen.

Dag 17 : Egbert op de fiets door Israël do. 4e of Iyyar, 5778, 19 april 2018
Gefeliciteerd Israël.

Israël viert vandaag zijn 70e onafhankelijksdag! (Yom Ha'atzmaut) Het feest begint vanavond (de 5e Iyyar 5778) en duurt morgen de hele dag. Israël's Onafhankelijksheidsdag volgt direkt op Yom HaZikaron, Israël's Memorial Dag, waarbij de gesneuvelde soldaten en de slachtoffers van terreur worden herdacht.
Fietstochtje door "Klein Zwitserland" boven Tiberias. Mooi uiticht. In vaktermen : "een kuitenbijtertje"
Totaal 29 km., ruim 10% en 440 mtr. stijging. In de stad zijn de winkels gesloten vanwege het feest. Op de boulevard een en al kraampjes. Morgenvroeg met de bus naar Jeruzalem.

Vanaf "Klein Zwitserland" uitzicht op Tiberias

Dag 16 : Egbert op de fiets door Israël wo. 3e of Iyyar, 5778, 18 april 2018
Vanmorgen met de bus van 8.15 uur naar Nazareth. Om kwart over drie was ik terug in Tiberias. Alweer lekker gegeten en nu even een siesta, het is nog 33 graden.

zicht op Nazareth

Dag 15 : Egbert op de fiets door Israël di. 2e of Iyyar, 5778, 17 april 2018
Vandaag om 8 uur op de fiets. Na 10 km een stop voor het ontbijt en daarna verder op wegnummer 98. Het laatste gedeelte langs de grens met Jordanië. Pittige klimmetjes tot 11,3% stijging. De weg eindigd in Khamat Gader, een recreatiecentrum waar het al druk begon te worden. De oude Hebreeuwse naam betekent warmwaterbronnen van (de oude stad van) Gadara. Hamat Gader is een warmwaterbron in de vallei van de Yarmouk-rivier, en was al in gebruik sinds de klassieke oudheid . De Israëlische controle over Hamat Gader werd veilig gesteld tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967, toen het Israëlische leger de omliggende Golan-hoogvlakten veroverde, waardoor vrije toegang tot Hamat Gader voor Israëli's mogelijk was. Sindsdien staat het onder Israëlische controle en is het ontwikkeld als een toeristische attractie, een kuuroord en een alligator en exotisch vogelreservaat. De site ligt naast de Jordaanse grens en ongeveer 10 kilometer van het drielandenpunt van Israël , Jordanië en Syrië. Het kuuroord is in 1977 geopend.

Na een korte pauze klim ik weer op mijn fiets om mij wederom in het zweet te werken. In Yardenit neem ik weer een pauze bij de doopplaats. Ik ben er getuige van dat er net een nederlandse vrouw wordt gedoopt door een Keniaanse pastor die daar net met een groep was en ook haar graag doopte. Nu op de tv toespraken bij de Klaagmuur, de president en hoge militaren. Vooraf waren beelden van de diverse oorlogen in hun 70 jarig bestaan. Overigens zijn er in die 70 jaren meer israëliërs omgekomen in het verkeer dan in al die oorlogen.

Dag 14 : Egbert op de fiets door Israël ma. 1st of Iyyar, 5778, 16 april 2018
Vandaag de berg der zaligsprekingen bezocht omdat ik het gisteren niet kon vinden. De kaart bestudeerd, gewoon wegnr 90 volgen. Een pittige klim, af en toe 10%. Dat wordt genieten op de terugweg dacht ik toen. In de kerk was ik net op tijd om met een duitstalige groep hun laatste lied mee te zingen. Ik sprak nog met een echtpaar die hier met een groep uit Barneveld was, het was vandaag hun laatste dag van de reis. Dierbare herinneringen kwamen bij mij boven aan onze reis in 2006. Op de fiets terug nog aan in Ginosar. Bij de aanlegsteiger sprak ik een man aan die zo het mij leek een Bijbel in zijn hand had. Hij was reisleider van een turkssprekende groep, orthodox, maar wel christen!
Het was voor mij een middag met een gouden randje.

de berg van de zaligsprekingen

Dag 13 : Egbert op de fiets door Israël zo. 15 april 2018
Vanmorgen om half acht al op de fiets. Even langs Yardenit, mijn doopplaats waar ik op 10 m een ijsvogel spotte, voor het eerst in mijn leven. Bij Kursi aan het strand een ijsje gekocht. De verkoper blijkt nog meer nederlandse voetballers te kennen dan ik. Israëliërs zijn gek van nederlandse voetballers, zegt hij. Natuurlijk ben ik ook langs geweest in Kapernaüm en Tabga. Tegen half vijf was ik weer in m'n hotel. Een prachtige fietstocht, vele km fietspad, dan weer over de weg op de uitwijkstrook. 80 km gefiets, 500 m klimmen en evenzoveel meters dalen. Het was genieten.
Ein Gev is een kibbutz aan de oostkant van het meer. Kibbutz Ein Gev onstond op 6 Juli 1937 gedurende 1936-1939 Arabische opstand, en ontwikkelde zichzelf snel als een rendabel Kibbutz. De eerste kolonisten waren emigranten uit Tsjechoslowakije, Duitsland, Oostenrijk en de Baltische staten. Er werden vooral bananen plantages aangelegd. Egbert schrijft dat hij onderweg veel Bananenplantages heeft gezien. Ein Gev ligt aan de voet van een 350 m hoge heuvel, waarop de stad Susita (of Hippos) lag. (Het Griekse woord voor "paard" is "hippos" en het Aramese woord is "susita"). Deze stad werd in de 7e eeuw door de Perzen verwoest. Op de heuvel liggen nog resten van kerken, tempels, een badhuis, een theater, een wachttoren en gedecoreerde zuilen. Als de Here Jezus in Mt 5:14 zegt : "Gij zijt het licht der wereld. Een stad, die op een berg ligt, kan niet verborgen blijven", heeft Hij wellicht gerefereerd aan Susita (Hippos). Ook de gebeurtenissen zoals beschreven in Markus hoofdstuk 5 en Lukas hoofdstuk 8 zijn mogelijk aan Susita gerelateerd. De kibboets En Gev kwam tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog geïsoleerd te liggen doordat Syrische troepen de aanvoerroutes naar de kibboets blokkeerden. Men zette vissersboten in om de kibboets te bevoorraden vanuit Tiberias. Na de oorlog werden de vissersboten ingeruild voor veerboten.

onderweg heel veel bananenplantages gezien

de haven van Ein Gev.

even pauze in Ein Gev.

Dag 12 : Egbert op de fiets door Israël za. 14 april 2018
Vandaag is het Sabbath, dus een bezoek aan de gemeente te Tiberias.
Vanmorgen de dienst in Pniël Fellowship gemeente bijgewoont, dienst om 10.30 uur, HaMasor Street 15. De 9 km in 1 uur en 10 minuten heen, in een kwartiertje terug. Vanmiddag in Magdala een pizza gegeten, meeste restaurants zijn op sabbat gesloten, ook de Mac, hier vlak om de hoek.

Tiberias werd in 17 n.Chr. gesticht op de ruïne van een Joodse stad, door Herodes Antipas (hij liet Johannes de Doper onthoofden), de zoon van de beroemde koning Herodes I. De Joodse geschiedschrijver Flavius Josephus schrijft (Joodse Oudheden, XVIII. 2, 3) dat voor de bouw van Tiberias vele graven moesten wijken. De stad werd namelijk gebouwd op een begraafplaats, waardoor de zij onrein werd, zodat er geen Joden wilden wonen. Herodes Antipas noemde het naar keizerTiberius. Al sinds de klassieke tijd is de stad bekend vanwege de heetwaterbronnen die zich hier bevinden. Een belangrijke bron van inkomsten is van oudsher de visvangst op het meer. De stad heeft een rijke geschiedenis. In het oude Israël lag het in het gebied van de stam Naftali. De graftombe van Maimonides bevindt zich in de Ben Zakkai-straat in Tiberias. Na de verwoesting van de Tempel van Jeruzalem werd het Sanhedrin in de 2e en 3e eeuw n.Chr. naar Tiberias verhuisd.
In het Johannes evangelie wordt Tiberias genoemd.
Johannes 6:1 "Daarna vertrok Jezus naar de overzijde van de zee van Tiberias in Galilea." Johannes 6:23 "Doch er kwamen andere scheepjes uit Tiberias bij de plaats, waar zij het brood gegeten hadden, nadat de Here gedankt had."
Bij helder weer kun je in Tiberias de witte toppen van de besneeuwde berg Hermon zien. De stad telt ongeveer 50.000 inwoners.

in de verte de witte toppen van de Hermon

Dag 11 : Egbert op de fiets door Israël vri. 13 april 2018
Vanmorgen al vroeg op pad, met de trein naar Beth She'an (de Jezreël vallei spoorlijn van Haifa naar Beit She'an) In de stad zoeken naar een restaurant maar alles was nog gesloten. Bij een winkelcentrum vind ik een bakker waar ik een chocoladeachtig brood koop. Ik eet er een flink stuk van op en vraag daarna aan een agent hoe ik op wegnummer 90 kom. Vrij simpel, 1 keer links, 1 keer rechts. Klopt ook nog. Ik fiets even later op wegnummer 90 naar na een kilometertje fietsen begint mijn verstand te werken. De zon zit aan mijn linkerkant en dat kan niet goed zijn. Ik steek de weg over en ga de andere kant op. Goed besluit, was anders bij de Dode Zee uitgekomen. Een prachtige route naar Tiberias. Ik ben gelijk ook maar langs Yardenit gefietst en even bij mijn doopplek gezeten; een dankbare en dierbare herinnering. vervolgens op de fiets naar Tiberias aan het gelijknamig meer. Over weg 90 (langs de Jordaan) is het 41 km + de extra km.

in de trein naar Beth She'an

Dag 10 : Egbert op de fiets door Israël do. 12 april 2018

kopje koffie bij cofix
Vandaag veel gewandeld en gefietst langs het strand en boulevard.
Koffie gedronken bij Cofix.

boulevard en strand, Haifa

Bouke en Joyce gaan trouwen.
Bouke en Joyce
trouwen op
Zaterdag 14 april

De trouwdienst begint om 19.00 uuur in het
Marnix College te Ede
Prins Berhardlaan 30
6713MC EDE

Vanaf 20.00 uur kunnen jullie ons feliciteren
onder het genot van een hapje en een drankje.

Toekomstig Adres :
Telefoonweg 58-5
6713AL EDE

Bouke & Joyce

Dag 9 : Egbert op de fiets door Israël wo. 11 april 2018
Vandaag 60km. gefietst. Vanmorgen de Karmel opgefietst. Onderlangs de bahaituinen en later nog weer bovenlangs.
Dan door langs Isfiya tot in Daliyat el Karmel, een Druzen stad met ongeveer 20.000 inw. Drukke stad.
Lekkere falaffel gegeten. Terugweg gestopt bij mooie picknickplekken in het N.P. Karmel.
Mount Carmel National Park (Park HaKarmel) is het grootste nationale park in Israël. en bestaat uit 10.000 hectare dennenbomen, eucalyptus en cipresse bomen. Schitterend uitzicht.
In 2010 is er in dit park een hevige brand geweest.

mooie uitzichten op de karmel

Daliyat el Karmel

Dag 8 : Egbert op de fiets door Israël di. 10 april 2018
Vandaag met de trein naar Haifa.
Onderweg regen, maar in Haifa lekker warm.
Haifa is een havenstad en badplaats in Noord-Israël, op het noordelijkste gedeelte van het Karmelgebergte en aan de Middellandse Zee. Het district Haifa is een van de zes districten waarin Israël is verdeeld. Het district heeft 872.300 inwoners. De hoofdstad is Haifa met 270.000 inwoners en is daarmee de derde stad van Israël, na Jeruzalem en Tel Aviv, en de belangrijkste (haven)stad in het noorden van het land. Haifa heeft twee universiteiten: de Universiteit van Haifa en het Technion - het technologisch instituut voor hoger onderwijs van Israël. Haifa is deels op de berg Karmel is gebouwd, waardoor men op veel plekken in de stad een schitterend uitzicht op de zee heeft.
De berg Karmel is ca. 20 km lang en 7 à 8 km breed en 500m hoog. De naam is afgeleid van het Hebreeuwse "Karem El" wat betekent: "wijngaard van God", Ein Karem betekent "bron van de wijngaard". Op de karmel vindt de strijd van Elia met de Baälpriesters plaats (1 Kon. 18:19vv).

uitzicht op de haven vanuit mijn kamer

de haven vanaf de Karmel


Dag 7 : Egbert op de fiets door Israël ma. 9 april 2018
Vandaag in BerSheba.

Dag 6 : Egbert op de fiets door Israël zo. 8 april 2018
Vanmorgen naar de dokter geweest, heb vanaf donderdag al last van misschien een insectenbeet of prik in onderbeen. Plek is pijnlijk, zet iets op en ziet er iets gekleurd uit. Zalfje rijker en 500 sh. lichter, 2 x daags insmeren. Vandaag was Abraham's Well gesloten. Coba en ik waren hier al beginjaren '90 van de vorige eeuw, stond er nog geen gebouw overheen.
(Volgens de hofmanclan kun je beter de priester raadplegen : " Leviticus 13:38 en 39 Wanneer een man, of een vrouw, op de huid van hun lichaam lichte plekken hebben, witte plekken, en de priester beziet ze, en het blijkt, dat op de huid van hun lichaam doffe, witte plekken zijn, dan is het gewone uitslag, die in de huid uitgebroken is; hij is rein.")

Dag 5 : Egbert op de fiets door Israël za. 7 april 2018
Vandaag is het Sabbath.
Vanmorgen naar kerk, 300 mtr. lopen, dienst met H.A., ongeveer 80 personen en na de dienst eten! Heb met Albert Knoester en zijn vrouw gesproken, zij zijn gemeentestichters in Dimona.
De eerste Messias belijdende gemeente in BerSheva draagt de naam Nachalat Yeshua, wat betekent Yeshua's Erfdeel.
Leiders : Howard Bass, Eduardo Silveira en Albert Knoester. Taal : Hebreeuws. Plaats : Beer Sheva, Israel. Gesticht : 1972. Plaats van samenkomst : 15 Ha'avot St., "The Old House", Beer Sheva.
Het Hebreeuwse woord "ha-avot", betekent "de vaders" : ze leefden allemaal in BerSheva : Abraham met Sarah; Isaac met Rebecca; Jakob/Israel met (waarschijnlijk) Leah, BerSheva is de enige stad in het beloofde land dat daarop aanspraak kan maken. Zij zijn de vaders (en moeders) van het Joodse volk. Abraham is ook de vader van allen die in de beloofde Messias geloven.
Wanneer : Mei-Okt Vrijdag 17:30u; Nov-Apr Zaterdag 10:30u. Taal : Hebreeuws met vertaling in Russisch, Engels en Spaans.

Het gebouw waar Nachalat Yeshua samenkomt

Dag 4 : Egbert op de fiets door Israël vr. 6 april 2018
Vandaag naar BerSheva, Egbert om 18.00 uur op stee!
Vanmorgen 5.45 opstaan. Trein naar Beit Shemesh gaat 8 min over heel uur, had ik gisteren al uitgevogeld. Om 6.15 verlaat ik hotel. Ik zeg nog even dat ik met de trein naar Bet Shemesh ga. No train no bus today, zegt de man achter de balie. Feestdag. Hij toont mij op de kaart busstation voor kleine taxibusjes die wel rijden. Er op af. To make a long story short, ik kan mee in busje naar Jeruzalem en wordt dan op de snelweg bij afslag Bet Shemesh afgezet. Mensen in busje houden mijn fiets vast en ik zit op de grond naast de chauffeur. Ben dus een zwartrijder, chauffeur z'n dag weer goed. 110 km gefietst, erg warm. Na 90 km viel amechtig neder bij een benzinestation. Keurige wc met koude lucht voor handen drogen. Ben er zelf ook een poosje onder gaan zitten. Daarna flesje cola en koekje van Jaco en toen op voor de laatste km. Ruime kamer in hotel, heerlijke douche en de fiets staat op m'n balkon op 3 hoog, kan niks mee gebeuren. Het was dus een zware tocht. Afzien. 1900 kcal. verbruikt, 1021 mtr. geklommen en 1050 gedaald.
BerSheva is in 1906 door de Turken (Ottomanen) gebouwd. In 2016 had de plaats 205.800 inwoners en was daarmee toen de zevende stad van Israël. Beër Sjeva werd al in de oudheid bewoond. (4e eeuw v.Chr.) In Genesis 21 wordt al van "Berseba" gesproken. Genesis 21:30-31 "En hij zeide: Voorzeker moet gij de zeven lammeren uit mijn hand aannemen, opdat het mij tot een getuigenis zij, dat ik deze put gegraven heb. Daarom noemt men die plaats Berseba, want die beiden hebben daar gezworen." (sjeva = zweren, eed, zeven) Abraham plantte hier ook een tamarisk. (Genesis 21:33) De tamarisk is zeer geschikt om in de Negev, (de woestijn) te groeien. Hij heeft een diep wortelsysteem en kan ook overleven in brak water. De boom scheidt zout af via de bladeren. In het stadswapen van Beer-Sheba staan de woorden uit de bijbel "En Abraham plantte te Berseba een tamarisk". Izaäk (Yitzhak - hij lacht) is in BerSheba geboren.
Vanuit Bersheva is Jakob gevlucht naar Haran, naar zijn oom Laban, nadat hij Esau de zegen van de eerstgeborene had ontvreemd (Gen.28:10).
Wat er er te zien ?
In Beër Sheva vindt wekelijks een markt plaats (elke vrijdag) van bedoeïenen die in de Negevwoestijn wonen. De "put van Abraham" ligt dicht bij de Nahal Beër Sheva (de Beër Sheva-rivier). Het is niet onwaarschijnlijk dat deze put slechts honderden jaren oud is, en niet duizenden jaren, zoals soms wordt verondersteld. En natuurlijk zijn er de opgravingen van het oude BerSheva te zien.

het hotel

de put van Abraham

de bedoeïenen markt

de opgravingen van het oude BerSheva

Dag 3 : Egbert op de fiets door Israël do. 5 april 2018
Onderweg een broodje, voor de rest heerlijk weer en morgen weer vroeg op. Met de trein naar Bet Shemesh en dan verder fietsen naar Bersheva, denk ik. Bet Shemesh (65.00 inw.) ligt tussen Jeruzalem en Tel Aviv. Bet Shemes wordt genoemd in Jozua 15:10 en 21:16. In Bet Shemesh werd de Ark van het verbond onderbracht nadat deze door de Filistijnen was buit gemaakt. (1 Samuel 6:9).

heerlijk broodje

even pauze

Dag 2 : Egbert op de fiets door Israël wo. 4 april 2018
Er zijn echt wel fietspaden in Tel Aviv, vandaag 30 km. gefietst. Old Jaffa, Bat Yam, Tel Aviv Rabin plein en Carmelmarkt.
In Jaffa werd het hout uit de Libanon voor zowel de eerste tempel en, zeshonderd jaar later, de tweede tempel aangevoerd. (2 Kronieken 2:16; Ezra 3:7). Jona ging naar Jafo (Jona 1:3), daar ging hij aan boord van een schip naar Tarsis. En wat te denken van Petrus die daar verblijft bij een leerlooier die eveneens Simon heet en in een huis aan zee woont.' (Handelingen 10:6)
Het Rabin plein heette vroeger Kings of Israel Square. Het plein kreeg na de aanslag op Yitzhak Rabin op 4 november 1995 de nieuwe naam Rabin Square. Het rechthoekige plein herbergt het stadhuis en een groot monument ter herdenking aan de Holocaust. Dit monument is ontworpen door de Israëlische schilder en beeldhouwer Igael Tumarkin.

er zijn fietspaden in Israël

een selfie, in de verte zie je Jaffa.

De Petrus kerk te Jaffa

Het Rabin plein, met monument en stadhuis

Dag 1 : Egbert op de fiets door Israël di. 3 april 2018
Dinsdag 3 april vliegt hij met Transavia (06.15 u) naar Tel Aviv (11.45 u).
Het is te hopen dat hij op tijd bij het goede gat is, want dat is veranderd.
Het is nu : Transavia (HV 5801) vlucht naar Tel Aviv (Gate veranderd), Vertrektijd: Originele vertrektijd 06:15, Vluchtnummer: HV 5801, Vertrekhal: 1 , Check-in balie: 3-5, Gate: D44, dus Nieuwe gate.

d44 pier

foto pier D
Egbert geland op Ben Goerion Airport.
In Tel Aviv is het nu 20 ℃.

de gevlogen route

de laatste kilometers
In Tel Aviv verblijft hij in het Sky hostel dat beschikt over een dakterras met uitzicht over de stad.
Tel Aviv betekent 'Lenteheuvel' en is met 415.000 inwoners (3.850.000 totaal in de agglomeratie) de tweede stad van Israël, na Jeruzalem met 850.000 inwoners
We komen de naam al tegen in de Bijbel, hoewel daar een heel andere plaats wordt bedoeld. Ezechiël 3:15 "Ik kwam bij de ballingen in Tel-abib (spreek uit : Tel-Aviv), die aan de rivier de Kebar woonden, en waar zij woonden, bleef ik zeven dagen onder hen, verbijsterd."
Israël zeventig jaar!
Op de jaarlijkse Staatsceremonie op de Herzl berg op 18 April zal het grootste vuurwerk worden afgestoken zoals niet eerder in Israël heeft plaatsgevonden.
In de nacht van 14 op 15 mei 1948 (5 Ijar 5708, valt in 2018 op vrijdag 20 April) werd in Tel Aviv door de Joodse leiders onder leiding van David Ben-Goerion de onafhankelijke staat Israël uitgeroepen, dat is dus 70 jaar geleden!
Tel Aviv is in 1909 gesticht, maar er waren al een paar Joodse nederzettingen te vinden zoals een nederzetting ten noorden van de rivier Ayalon, Sarona dat door Duitse tempeliers gesticht is en Neve Tzedek dat nu als oudste wijk van de Tel Aviv gezien wordt. Ook was er natuurlijk Jaffa al. Dit havenstadje is inmiddels helemaal opgeslokt door Tel Aviv, maar is aanzienlijk ouder. Jaffa was zelfs een van de oudste havensteden aan de Middellandse Zee.
Tel Aviv Port is het commerciële centrum van Tel Aviv - een niet te missen hotspot.
Egbert verblijft t/m donderdag in Tel Aviv en vertrekt op vrijdag naar Bersheva.

promenade Tel Aviv

promenade Tel Aviv
volgens : http://www.egged.co.il/Article-976,80-Are-bicycles-and-surfboards-allowed-on-bus.aspx mogen surfplanken en fietsen in de Intercity Egged bussen, in de baggage ruimte, worden meegenomen, afhankelijk van de beschikbare ruimte.
met de trein is ook geen probleem, mits.................
Zondag tot Vrijdag, tussen 09.00 en 15.00 en tussen 19.00 en 06.00 de volgende dag.
Vrijdag en op feestdagen - gedurende de diensttijden.
Zaterdag avond (na de Sabbath) en de avond volgend op een feestdag mogen geen "niet-opvouwbare" fietsen meegenomen worden.

Egged bus

treinen in Israel
Egbert mailt het volgende vanuit Tel Aviv.
Om 14 uur met de fiets in de trein naar Tel Aviv, toen verder op de fiets door de drukke straten naar hotel.
Daarna flinke wandeling langs het strand en kopje koffie gedronken bij Cofix, bij mij op de hoek van de straat.
Verstuurd op 03/04/2018 18:48:07

Nieuw adres Jan Eefting. 22 maart 2018

Jan Eefting
Willem Diemerstraat 7
kamer 405
9581 AG Musselkanaal

van alle gemakken voorzien

Welke ijsbaan je ook bezoekt, Egbert kom je zeker tegen.
Slideshow Egbert
Slideshow Egbert
Slideshow Egbert is overal
Slideshow Egbert
Slideshow Egbert
Slideshow Egbert

Schaatsen op de nieuwe ijsbaan in Nieuw-Buinen (do. 8 febr. 2018)

NIEUW-BUINEN
Op de nieuwe ijsbaan in Nieuw-Buinen wordt geschaatst. IJsmeester Luut van der Schoot glundert van oor tot oor.
Gisteravond tot 23.00 uur was hij bezig om de baan klaar te krijgen en om 08.30 uur vanochtend inspecteerde hij hoe het ijs er toen bij lag. Tot groot genoegen zag het er naar eigen zeggen perfect uit.
De primeur is voor Hofman uit Tweede Exloërmond.
De nieuwe ijsbaan aan het Zuiderdiep in Nieuw-Buinen is vanavond officieel in gebruik genomen.
De handeling is verricht door voorzitter Jakob Hofman samen met de 90-jarige Berend Hofman,
de vader van Jakob was de eerste penningmeester van de ijsvereniging, en Monique Wessels.
De dochter van Jakob is momenteel penningmeester van de vereniging.
Het drietal verwijderde een spandoek en opende de hekken naar de ijsbaan.
Het Dagblad v/h Noorden :
In Nieuw-Buinen kunnen ze hun geluk niet op. De ijsbaan is voor het eerst open.
Oude rot Egbert Hofman uit 2e Exloërmond had de eer de ijsvloer als eerste te testen.
En constateerde dat die in perfecte conditie was. "Ik ben echt trots", sprak de debuterende ijsmeester Luit van der Schoot.

Update : Luuk weer thuis na 3e keer in Refaja Ziekenhuis na 2e keer thuis.

Luuk is vanmorgen (maandag 15 jan.) weer thuisgekomen. Nu weer aansterken en hopen dat de bloedwaarden goed blijven. In de nacht van dinsdag op woensdag met Ambulance opnieuw naar Refaja Ziekenhuis. Heeft opnieuw bloedtransfusie gehad en ook is inmiddels opnieuw darmonderzoek gedaan maar dit heeft niets uitgewezen. Donderdag (do. 11 jan.) naar Hoogeveen voor onderzoek aan dunne darm. Luuk mocht maandag (8 jan.) weer naar huis, nadat hij voor de 2e keer was opgenomen in het Refaja ziekenhuis. De onderzoeken in Emmen en Stadskanaal hebben tot dusver niets uitgewezen. De medicijnen moeten nu hun werk doen. Luuk werd opnieuw opgenomen in het Refaja ziekenhuis, na enige dagen thuis te zijn geweest (meestal in bed). Naast CT scan zijn allerlei onderzoeken gedaan. De eerste opname was vanwege problemen met ademhaling, fikse longontsteking en koorts. Ondanks de zuurstof en antibiotica e.d. en de heerlijke en goede verzorging is dit kennelijk nog niet voldoende en adéquat verholpen.
Nadat hij do. 28 dec. weer naar huis mocht met de nodige antibiotica tabletten was een opname opnieuw nodig.
Donderdag 4 januari : Onderzoek heeft uitgewezen dat Luuk bloedarmoede heeft, daling van 8.5 naar 5.0, en heeft daarom alvast bloedtransfusie gekregen zodat het tekort aan rode bloedcellen of hemoglobine weer op peil wordt gebracht. Morgen gaat hij voor onderzoek naar Emmen om te ontdekken of er misschien ergens bloedingen zijn of andere oorzaken die de bloedarmoede kunnen veroorzaken.

Weer heerlijk thuis in mijn vertrouwde stoel, met de fruitmand van de Hofman-family (had ik nu mijn linker- of rechterhand om de fruitmand).Wow, wat een kanjer van een fruitmand!

21 december 2017 is Dion Ottens geboren!

Voor diegene die het nog niet hebben gehoord of gelezen: op 21 december 2017 is Dion Ottens geboren! Hij is het zoontje van Gerald en Mistral en het broertje van Vianne en Joey. En vanzelfsprekend een kleinzoon van Truus dus een achterkleinzoon van Otto en Tjitske Bodewits.

Een gezegend kerstfeest en een voorspoedig nieuwjaar.

Luuk & Janneke


WIJ WENSEN AL ONZE FAMILIELEDEN
gezegende feestdagen

'zandmeer', Emmer Dennen
EN EEN IN ALLE OPZICHTEN
voorspoedig 2018

Adres wijziging Leonie Drent
Het adres is :
Leonie en Eline
Weerdingerstraat 200 a
7822BK Emmen.

Chanukah : woensdag 13 t/m woensdag 20 december 2017

Neef Jan Eefting van de Boermastreek vorig weekend getroffen door beroerte
Onze neef Jan Eefting van de Boermastreek is het vorig weekend getroffen door een beroerte, heeft inmiddels zo'n 10 dagen in't Refaja ziekenhuis gelegen en gaat morgen naar de Horst hier in Emmen voor therapie. Hij (en wij ook) zijn daar heel gelukkig mee omdat er hier eerst geen plaats was voor hem en hij dan ergens verder weg zou moeten revalideren en met het oog op bezoek (en z'n was, enzo) leek ons dit toch verkieslijker! Trijnie en Janna zijn z'n naaste verzorgers, waar hij ook heel gelukkig mee is en nu maar hopen dat ze hem weer wat kunnen oplappen, z'n rechterkant kan hij niet veel mee maar praten kan hij wel en 't koppie is ook picobello!
Het adres is :
Verpleeghuis De Horst
Vaart 15
Rondweg 97
7825TC Emmen.
(Het zou geweldig zijn als de Hofmanclan massaal een kaartje ter bemoediging zou sturen)


Benefiet Concert Stadskanaal

Kleinkinderen-kinderen-ouders-opa's-oma's-overopa-overoma-tante-oudtante
De hele familie bijeen op 29 oktober 2017

Wim Boelens en Jacolien Baptist gaan trouwen.
Wim Boelens en Jacolien Baptist gaan vrijdag 6 oktober 2017 trouwen.
De kerkelijke bevestiging is in het gebouw van de PKN, Vaart 3 en 5, te Gasselternijveen om 19.00 uur.
Voorganger is ds. Maurits Luth, en er is medewerking van gospelkoor Share uit Emmen.

ADRES :
Sportlaan 40
9521EE Nieuw Buinen

Namen van maanden corresponderen niet met de maand.
Namen van de maand verwarrend.
Waarom zijn de maanden september, oktober, november en december respectievelijk de 9e, 10, 11e en 12e maand?
Naar hun betekenis zouden ze immers de 7e, 8e, 9e en 10e maand moeten zijn!
Het Romeinse kalenderjaar begon tot 153 v.Chr op 1 maart (deze maand was gewijd aan Mars) en tot die tijd was september de zevende, oktober de achtste, november de negende en december de tiende maand (in het Latijn: septem, octo, novem, decem).
Numa Pompilius hervormde de oorspronkelijke, aan Romulus gewijde kalender, die slechts 10 maanden had, rond 713 v.Chr. door twee naamloze maanden te benoemen: Ianuarius (29 dagen) en Februarius (28 dagen).
Juli en augustus hebben eerst Quintilis (vijfde maand) en Sextilis (zesde maand) geheten, maar werden later naar Julius Caesar en Augustus genoemd.

Rosj Hasjana, Jom Kipoer en Sukkot 2017
Rosj Hasjana, Jom Kipoer en Sukkot, vallen dit jaar respectievelijk op 21 en 22 september, op 30 september en 5 - 11 oktober.
Rosj Hasjana of Rosj haSjana ('hoofd van het jaar') is het Joodse Nieuwjaar.
De dag waarop Rosj Hasjana valt, heet ook Jom Hasjofar, letterlijk de 'dag van de sjofar', een instrument gemaakt van een ramshoorn. In het Nederlands weergegeven als de 'dag van de bazuin', hoewel de bazuin een ander instrument is dan de sjofar.
Het begin van het Joodse jaar 5778, begint officieel op de voorgaande avond bij zonsondergang, dus op woensdagavond 20 september 2017.
Jom Kip(p)oer of Grote Verzoendag, voluit Jom ha-Kippoeriem ofwel Dag van de Vergevingen (meervoud),
wordt als de belangrijkste en heiligste dag beschouwd in het jodendom.
Jom Kippoer was de ene dag in het jaar dat de hogepriester de allerheiligste plaats in de tempel te Jeruzalem betrad om te pleiten voor Gods volk.
Jom Kipoer wordt in de Tenach (Hebreeuwse Bijbel) beschreven in de boeken Wajikra (Leviticus 16:1-34 en 23:26-32) en Bemidbar (Numeri 29:7).
Sukkot of Loofhuttenfeest
Soekot of Loofhuttenfeest is een feest dat zeven dagen duurt en waarbij wordt herdacht dat de Israëlieten veertig jaar lang in de Sinaïwoestijn onder de bescherming van God rondtrokken waarbij ze verbleven in tenten of hutten. Deze rondzwerving lag tussen de uittocht uit Egypte die met Pesach wordt gevierd, en de intocht in het Beloofde Land. De twee dagen die volgen op Soekot zijn ook feestdagen, namelijk Sjemini Atseret en Simchat Thora. Vaak worden deze dagen ook nog tot Soekot gerekend.

Camping Vidy Lausanne, Zwitserland, augustus 2017
Een deel van de Hofmanclan was deze zomer neergestreken in het Zwitserse Lausanne.
Iedereen kampeerde (op hoor en snurkafstand) in een tentje behalve Cris en Minke, die zaten in hun luxe caravan.
Aanwezig waren :
De overgrootouders Bouke en Jaco Hofman.
Grootouders Jans en Liesbeth Hofman.
Daan en Joke Rozema met dochter Nora Aimee.
Grootouders Jan en Wi-ja Boelhouwers.
Michèl en Jacoline Supheert met dochter Rosalyn Abigaïl
Cor en Henriët Boelhouwers.
Andries en Kimberley Boelhouwers met dochter Yara Louise.
Pieter Boelhouwers.
Harry en Rolinda Hofman met zoon Pieter Jans en dochter Henrieke..
Cris en Minke Koster met dochters Marije en Eline, zoon Jorian en vriend Reinder.
Marijke Tjitske Zijlstra.

Hoeveel graankorrels liggen er op het 64e vlak van het schaakbord?
Er was een koning, die van schaken hield. Maar ja, niemand van zijn raadlieden durfde met de koning te schaken, omdat ze niet van hem wilden winnen. Je wist nooit wat er dan met je gebeurde. Daarom schaakte de koning bijna altijd alleen maar met zijn hofnar. En op een dag zei de koning tijdens zo'n schaakspel tegen zijn hofnar: "Nar, je bent nu al zo veel jaar bij me. Je hebt me altijd trouw gediend. Ik wil je iets geven. Weet je, je mag een wens doen, want denk je daarvan?" "Oh sire, het verheugt me bijzonder dat ik zo goed bij u in de smaak val, dat ik u altijd goed dien en dat u mij een wens laat doen. Mag ik u mijn wens de volgende keer meedelen?" "Gekkie," zei de koning nog en toen gingen ze verder met hun schaakspel. Toen de nar de volgende keer bij de koning kwam om weer te gaan schaken, zei de koning meteen: "En nar, heb je al iets bedacht, ik ben benieuwd?" "Oh Sire," zei de nar, "u zult mijn wens wel zot vinden en dan laat u mijn wens natuurlijk niet in vervulling gaan." "Maar nar, hoe kom je daar bij," zei de koning, "jij krijgt waar je om vraagt." "Oh sire, we gaan zo meteen toch schaken en daar staat het schaakbord al. Mijn verzoek is vrij simpel: Wilt u voor mij op het eerste vakje van het schaakbord twee graankorrels leggen en op het volgende vakje twee keer zo veel als op het eerste vak en op het daar opvolgende vak telkens twee keer zo veel als op het vorige vakje. En dat tot op het laatste vakje." De koning barstte in lachen uit. "Maar nar, is dat nou alles. Is dat nou je enige wens? Ik zal mijn raadsheer direct opdracht geven, om jouw wens in vervulling te laten gaan!"
Wie durft de uitdaging aan om deze opdracht van de koning uit te voeren?
Lees de aanvullende gegevens en schat eerst hoeveel bulkcarriers (zeeschepen) je nodig hebt en bereken daarna de werkelijk benodigde zeeschepen die je nodig hebt om alle graankorrels naar het schaakbord te kunnen vervoeren!
Opdracht.
Aanvullende gegevens:
Op een schaakbord zijn 64 vakken aanwezig. Er gaan ongeveer 20.000 graankorrels in 1 kilogram. Je hebt een vrachtauto ter beschikking waar, voor het gemak, 10 ton (= 10.000 kg) graankorrels in gaan. In een bulkcarrier (zeeschip voor granen) kun je 200.000 ton graan vervoeren.
Hoeveel bulkcarriers (zeeschepen) denk je nodig te hebben om die graankorrels te kunnen vervoeren?
a) minder dan
b) minder dan
c) minder dan
d) minder dan
e) minder dan
f ) minder dan
g) minder dan
h) minder dan
i) minder dan
j) minder dan
k) minder dan
1
2
3
10
100
1.000
10.000
100.000
1.000.000
10.000.000
100.000.000

Veel succes !
Stuur je antwoord d.m.v. het contactformulier naar de Hofmanclan.
Naar contact formulier.