Welkom op de site van de familie Hofman

  →    F a m i l i e - d a g    2 0 20    ZONDAG    7 juni !    ←
Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 2
Slideshow Image 2
Slideshow Image 2
Slideshow Image 2
Slideshow Image 2

NIEUWS van de HOFMANCLANHet nieuws kan hier worden gedeeld of via de whatsapp van de familie.
Wil je ook hier het nieuws te delen, laat het dan even weten b.v. d.m.v. het contact formulier!

dag 7 en 8, fietstocht naar Berlijn (hin und her)  za. 15 juni 2019
Van Schwerin naar Rostock.
Vanwege de regen pas om half tien vertrokken. Onderweg een paar keer moeten schuilen voor regen en onweer. De binnenstad van Wismar (hier werd Gabriel Ludwig Johann von Amsberg (1822-1899) geboren, de overgrootvader van Claus van Amsberg) doorgefietst. Onderweg ergens gegeten. Om 5 uur was ik op mijn kamer. Totaal 111 km. gefietst. De fiets staat veilig im Fahrradkeller. Om hoek is de Hopfenmarkt, "de" winkelstraat van Rostock.
Rostock is een grote havenstad aan de Oostzee en ligt in de voormalige DDR. De stad is gebouwd op beide oevers van de monding van de rivier de Warnow. Het is de grootste stad van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren en telt 204.167 inwoners. Na de verovering van de Slavische vesting Roztock (1161) door de Deense koning Waldemar I, vestigden zich rond 1200 Rheinische, Westfaalse en Nedersaksische kooplui in het gebied van de Oude Markt.
De stad kreeg nog in de 13de eeuw een sterke stadsmuur met twintig poorten en beleefde in de 14e-15e eeuw een bloeiperiode als belangrijke Hanzestad. Rostock heeft sinds 1218 stadsrechten. In de middeleeuwen was het een rijke Hanzestad.
De stad kon zich een universiteit veroorloven en stichtte in 1419 de eerste universiteit van Noord-Europa. Centraal in de oude binnenstad staat de Marienkirche.

Neuer Markt

Kröpeliner Strasse.

Petri Kirche mit Stadtmauer.

Univerität Rostock.

dag 5 en 6, fietstocht naar Berlijn (hin und her)  do. 13 juni 2019

Lauenburg, zicht op de Elbe
Van Lüneburg naar Schwerin.
Vanmorgen om acht uur vertrokken en om twee uur in Schwerin. Mooie tocht. De route plm. 105 km. Bij Lauenburg steek ik de rivier de Elbe over. Schwerin wordt omringd door meren. Het grootste van deze meren is het Schweriner See. (ruim 60 km2 groot) In het meer staat het kasteel van Schwerin. Gebouwd in de 14de eeuw en lange tijd bewoond door de groothertogen van Mecklenburg-Schwerin. Tegenwoordig zit in het kasteel het parlement van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren.
Een ander bekend monument in Schwerin is de Dom van Schwerin. Deze kerk werd in 1173 gebouwd en heeft een toren van 117,3 meter hoog. Hiermee is het één van de hoogste kerktorens ter wereld. (De Munster van Ulm (Baden-Württemberg) is met 161,53 mtr. de hoogste van de wereld sinds 1890. DeBasilique Notre-Dame de la Paix Koepel (Yamoussoukro, de hoofdstad van Ivoorkust) is 158 mtr. De Dom van Keulen met de twee westtorens; 157,38 mtr. de hoogste van 1880 tot 1890.)
In Schwerin werd ook de echtgenoot van koningin Wilhelmina geboren, Heinrich Wladimir Albrecht Ernst Herzog zu Mecklenburg (Schwerin, 19 april 1876 - Den Haag, 3 juli 1934), Prins Hendrik, Prins-gemaal van Nederland. Hendrik en Wilhelmina waren familie van elkaar. Tsaar Paul I en diens vrouw Maria Fjodorovna waren hun gemeenschappelijke overgrootouders.
Morgen de stad verder verkennen.

Het kasteel van Schwerin

Overnachten in Pension Am Schloss, met uiticht op het kasteel.

De Dom van Schwerin met 117,3 mtr. hoge toren.

Chezlaacht !  wo. 12 juni 2019


 • Cyanne (Cyanne van de Wege) is geslaagd voor HAVO en
  CAE Cambridge engels.
 • Jona (Jona Hofman) is geslaagd voor MAVO.
 • Luka (Luka Hofman) is geslaagd voor HAVO.
 • Leanne (Leanne Baptist) is geslaagd voor haar HBO Pedagogiek.
Gefeliciteerd!

dag 3 en 4, fietstocht naar Berlijn (hin und her)  di. 11 juni 2019

Soltau, Lüneburger Heide

Lüneburger Heide

Die ev.-luth. St. Michaeliskirche in Lüneburg
Van Verden naar Lüneburg.
De route was 103 km. Om kwart voor negen op de fiets. Het regent stevig, dus de regenpak aan. Het gaat gedeeltelijk over de Lüneburger Heide. Gelukkig is het droog als ik om half twaalf de Lüneburgerheide oversteek. Mooie route. Om kwart over twee ben ik bij het hotel. Lüneburg telt 72.546 inwoners en is een meer dan 1050 jaar oude hanzestad. Het is met zijn gebouwen en huizen uit de gotiek, renaissance en barok een van de mooiste en fascinerende steden van Duitsland.

St. Johannis Kirche met de
hellende spits met een hoogte van 108,7 m.
Vandaag, woensdag 12 juni, rustddag en Lüneburg verkennen.
Het was een regenachtige dag, langdurige regen en onweer. Maar gelukkig heeft Lüneburg de op één na grootste kroegdichtheid van Europa, dus ..........

dag 2, fietstocht naar Berlijn (hin und her)  ma. 10 juni 2019

De Maria- en Ceciliadom kathedraal in Verden, dem vielleicht ältesten in Norddeutschland.
Nu evangelisch-lutherse gemeente.
Großenkneten nach Verden.
De route was 99 km. Verden (Plattdeutsch Veern) telt 26.854 inwoners en is gelegen aan de Aller, niet ver van de monding in de Weser. Voor Verden de Weser overgestoken. Hotel ligt 8 km. voorbij Verden. Eerst bewolkt, later jasje uit. Om drie uur op stee! Verden is bekend om zijn paardenfokkerijen. (Wikipedia) Von 1517 bis 1683 fanden in Verden Hexenverfolgungen statt. 80 Frauen und neun Männer gerieten in Hexenprozesse, 26 Frauen und sechs Männer wurden verbrannt.

Der Heidkrug in Verden.

De aftrap : dag 1, fietstocht naar Berlijn (hin und her)  zo. 9 juni 2019
Van Twaide Mond naar Großenkneten.
Totaal 111 km. gefietst, het was prima te doen met de spiksplinternieuwe e-bike, alhoewel, pas na de (kerk) dienst om 13.00 uur vertrokken en om 18.00 uur op stee.
De kop is der oaf!

Das Gästehaus "Haaster Krug" - Landhaus Otte

Egbert klaar voor de fietstocht naar Berlijn.  vr. 31 mei 2019
Mit Pfingsten wird es passieren..........
Eigenlijk is het nu een fluitje van een cent of beter gezegd: ein Stück Kuchen. De spiksplinternieuwe e-bike (ein hochwertige e-bike für sportliche Fahrer und eignet sich gleichermaßen für sportliche Touren, Fahrten zum Arbeitsplatz oder den Familienausflug) is binnen. Eigenlijk hoeft hij niks te doen behalve voor de show een beetje meetrappen. Hij laat die Duitsers een poepie ruiken of beter gezegd : eine Scheiße riechen. Dit keer "fietst" hij heen en terug, dus totale lengte meer dan 1200 km.

Marijke en Niels gaan trouwen.  ma. 27 mei 2019
Marijke Zijlstra en Niels Scheper gaan woensdag 29 mei 2019 trouwen.
De kerkdienst wordt gehouden in de Baptisten kerk te Nw.Buinen en begint om 19.00 uur.
Vanaf 20.30 uur is de inloop voor het feest en om 21.00 de officiële aftrap voor het feest in cultuurhuis "Odeon", Zuiderdiep 124 te 2e Exloërmond.

Familie - dag 2019 ZONDAG 26 mei !  zo. 26 mei 2019
Op de prachtige locatie van Jan en Edith hebben we weer onze zoveelste familiedag mogen houden. Ondanks de bewolking was de temperatuur best aangenaam, vooral als de zon even doorbrak. Zoals gewoonlijk stond de koffie klaar (met koek/cake) en hadden we daarna een korte maar fijne dienst. Jans (Bzn) nam, naast leiding en begeleiding, ook het kinder moment voor zijn rekening. Aan de hand van mooie tekeningen, die op het scherm werden getoond, vertelde hij over de Goede Herder die op zoek is naar het verloren schaapje. Gelukkig wordt het op tijd gevonden. Onze vaste voorganger Jannes sprak naar aanleiding van Lukas 16:9 (BGT) "Gebruik dat ellendige geld om vrienden te maken", over geldzucht, bruggenbouwen en vrienden maken. De Here Jezus noemt ons Zijn vrienden. We zongen o.a. "Welk een vriend is onze Jezus, Die in onze plaats wil staan." Na de dienst was er weer koffie en koek. 's Middags konden we genieten van super lekkere soep (kip en/of tomaat) en daarna volgde de BBQ met als toetje een heerlijk ijsje. Er was een overvloed aan eten. Tussen de bedrijven door werd er gespeeld, getrampolined en gevolleybald. Na de koffie gingen we weer huiswaarts. We mogen terugzien op een fantastische familie dag, waarbij uit alle delen van het land familieleden aanwezig waren. Sommigen hebben daarvoor uren moeten reizen. Dank voor iedereen die heeft meegeholpen, in het bijzonder Jan en Edith en de kinderen en Jans en Cor.
(i.v.m. hemelvaartsdag en pinksteren is in 2020 de familiedag op zondag 7 juni!)

LET OP : F a m i l i e - d a g 2 0 1 9 ZONDAG 26 mei !  Do. 23 mei 2019
 • Zondag 26 mei 2019.
 • In Nieuw-Buinen bij Jan en Edith in de boerderij.
 • Weersvooruitzichten : temperatuur rond de 20 ℃, deels zonnig en droog.
 • Vanaf 9:00 uur koffie klaar gevolgd door een korte dienst.
 • Veel activiteiten (volleybal, voetbal, enz...)
 • Ontmoeting en heerlijk bijkletsen met familie.
 • Barbecue.
 • Kosten: 0-4 jaar gratis / 4-12 jaar € 5,- / 12 jaar en ouder € 10,- (all-in)
 • Opgeven: tel. 0599-621119
 • Betalen kan contant of storten op rekeningnummer NL81INGB0009131403 t.n.v. J.Hofman
 • Neem je muziekinstrument mee!
 • Verjaardag van Janna Wiering-Bodewits !

Nieuw e-mail adres  zo. 19 mei 2019
Jan en Anneke Hofman hebben een nieuwe e-mail adres!
janenanneke430@gmail.com

Hendriët Boelhouwers-Lennips naar Australië  do. 16 mei 2019
Hendriët Boelhouwers-Lennips vliegt vandaag met Singapore Airlines in een Airbus A350-900 via Singapore naar Australië om daar een aantal weken te backpacken.

Bezoekers website eerste 4 maanden 2019  di. 7 mei 2019
Maand Januari Februari Maart April
Aantal bezoekers 648 297 550 557

Anneke Hofman-Lever (1953) gaat met pensioen.   ma. 6 mei 2019
Anneke gaat met pensioen en Emmerhout gaat dat weten en door middel van de website : de hele wereld.
(Klik op de foto voor vergroting)

Rohan Willem Patel geboren!  di. 17 april 2019
Marianne en Sai hebben een zoon!
Rohan Willem Patel
Hij weegt 3 kilo en iets meer.
De trotse Opa en Oma Hofman gaan er morgen naar toe om dit wonderkind te bewonderen.

Henk Hofman wint 2e prijs Drentse Taolquiz  za. 13 april 2019
'Aj doet waj mooi vindt huuj nooit te warken'.
Deze waarheid was de oplossing van de Drentse Taolquiz, die 25 maart in Dagblad van het Noorden stond. Die is door 527 mensen ingestuurd en dat zijn er beduidend meer dan de 309 van vorig jaar, een record bovendien.
Dan de prijswinnaars:
 1. H.Hagenauw-Brink uit Roden wint een groot verrassingspakket van het Huus van de Taol,
 2. Henk Hofman uit Emmen krijgt een boekenpakket van Het Drentse Boek,
 3. R. Klinkhamer-Lubbers uit Sleen wint vier edities van het jaarboek B'ART,
De winnaars krijgen de prijzen thuis gestuurd.

Tjitske weer thuis vanuit Scheperziekenhuis, hartkatheterisatie Luuk op dinsdag 16 april.  di. 16 april 2019
Luuk In overleg met de cardioloog krijgt Luuk in het Scheperziekenhuis (Emmen) een hartkatheterisatie met drukmeting (FFR - Fractional Flow Reserve-meting) zodat meteen bij geconstateerde vernauwing gedotterd kan worden. De hartkatheterisatie staat gepland op dinsdag 16 april in het Scheperziekenhuis (Emmen). Is inmiddels is gebeurd. Er is 1 stent geplaatst. Mag morgen (wo. 17 april) weer naar huis.
Tjitske De dokter heeft een longontsteking geconstateerd en een kuur voorgeschreven. Woensdag 10 april waren de longen volgens de arts weer schoon. Vrijdag 12 april moest ze hals over kop met ambulance naar het Scheperziekenhuis. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen wat de precieze oorzaak is. Inmiddels is ze weer thuis. (vrijdag 12 april) Volgens Artsen heeft ze divertikels (uitstulpingen van de darmwand) in de twaalfvingerige darm en dit zou ook het bloedverlies kunnen verklaren. Divertikels kunnen darmbloeding veroorzaken en dit kan met veel bloedverlies gepaard gaan.
Thea Kampt nog steeds met de naweeën van de operatie aan haar been (scheenbeen was gebroken)
Janna Is herstellende van een gebroken rechter schouder en heeft haar arm in een soort braze.
Jannes Jannes dacht op zijn leeftijd zelf de schutting even te kunnen verven. Maar dat liep heel anders dan gedacht. Hij viel en blesseerde zijn enkel en zijn arm en tot overmaat van ramp scheurde z'n jas onherstelbaar, dus gedoneerd aan de filistijnen.
Jans (Bzn) Hij loopt inmiddels weer zonder krukken en het laat zich aanzien dat hij spoedig weer volledig hersteld zal zijn.
Nomen Nescio En dan zijn er ook nog de vele Anonieme (N.N. - Nomen Nescio) familieleden die eveneens zware of minder zware lasten te dragen hebben, gebukt gaan onder stress, zorg, schuldgevoelens of enige vorm van ziekte e.d.

Deel de pastorie met het dorp. Nederlands Dagblad ma. 1 april 2019
De pastorie van de familie Luth, zoals die - met tenten - klaarstond voor een buurtbarbecue.
(op de achtergrond de torenspits van de Baptisten kerk, Twaide Mond)
In een mooi dorp waar de achterdeuren (nog) veelal open zijn, ging ook de onze open. Soms vinden we sindsdien een verdrietige tiener in de keuken, maar soms ook een bak groenten uit de moestuin van een gemeentelid.


Voedselbank wordt Janna Wiering-Bodewits fataal. wo. 27 mrt. 2019
Janna is vandaag gevallen toen ze als vrijwilliger van de voedselbank bezig was met de distributie van voedselpaketten en heeft er een gebroken rechter schouder aan over gehouden.
Ze heeft haar arm in een soort braze en volgende week zal een foto moeten uitwijzen of en hoe het is hersteld of dat er nog een operatie op zal volgen.


Luuk voor hartkatheterisatie in ziekenhuis wo. 27 mrt. 2019
Vanmiddag om half vier geholpen (gekatheteriseerd) en vanavond al weer thuis. Er zijn wel enkele verstoppingen/vernauwingen geconstateerd. De cardioloog zal overleggen met ziekenhuis in Emmen wat verder wel/niet gedaan zal worden.

Jans Hofman (Bzn) bespeelt pedaalorgel met voet. d0. 21 mrt. 2019
Bij het verplaatsen van het orgel in de Baptisten kerk, Stadskanaal Zuid, kwam door een ongelukkige maneuvre, het orgel op een van de voeten van Jans te recht, met als gevolg een zware kneusing, waardoor hij voorlopig niet in staat is om z'n auto te besturen en door een collega naar zijn werk wordt gereden.


Happy Purim wi. 20 mrt. 2019
The Purim celebration begins after nightfall on March 20, 2019, continuing through March 21
(March 22 in Jerusalem).


Brand woning Cor en Henriët Boelhouwers! di. 19 mrt. 2019
Dinsdag middag even voor half drie is de brandweer met groot materieel uitgerukt naar een woningbrand aan de Holtstraat in Weerdinge.
De brandweer had de brand in de schoorsteen op de woning met rieten dak van Cor en Henriët snel onder controle.
Met behulp van een hoogwerker wisten ze de brand te blusen.
Het riet werd uit elkaar getrokken om de brand goed uit te krijgen.
Uit voorzorg kwam er ook een ambulance ter plaatse, maar niemand raakte gewond.
Wel is er o.a. veel waterschade.
De oorzaak van de brand is nog onbekend.
Emma Romee Rozema geboren! di. 12 mrt. 2019

Daan en Joke Rozema hebben dochter Emma mogen verwelkomen!
Moeder en dochter liggen in het Scheper Ziekenhuis in Emmen, maar zijn inmiddels weer thuis.
Dochter Nora heeft er dus een zusje bij.
Moeder en dochter (8 pond) maken het goed.
Er is meteen een straat naar haar genoemd.Fruitmand voor Tjitske Bodewits-Hofman (1937) za. 2 maart. 2019

Al geruime tijd kampt Tjitske Bodewits-Hofman met pijn vanwege aandoening in haar rug. Ze was aangenaam verrast toen ze een fruitmand van de familie kreeg aangeboden. Hopelijk verzacht dit de pijn een beetje.

Thea Levinga-Hofman valt op skipiste. za. 23 febr. 2019
Thea ist am Mittwoch in Österreich auf die Strecke gefallen. Sie flog mit einem Heli ins Krankenhaus. Donnerstag wurde sie am Bein operiert, Tibia war gebrochen. Heute geht sie im Krankenwagen nach Hause.

Thea maakte woensdag een val op de piste in Oostenrijk. Ze is met een heli naar het ziekenhuis gevlogen. Donderdag is ze geopereerd aan haar been, scheenbeen was gebroken. Vandaag gaat ze per ambulance terug naar huis.


Jan Hofman (Lzn.) in ziekenhuis di. 22 jan. 2019
Nieuw Buinen heeft een prachtige ijsbaan.
Dat kan Jan Hofman bevestigen, maar nu even niet.
Hij kwam (vanmiddag) ongelukkig ten val en moest, tegen wil en dank, met de ambulance naar het ziekenhuis.
Zelf kan hij zich er niets van herinneren. Hij moet voorlopig nog even in het ziekenhuis blijven, maar niet voor lang, hij mocht de volgende dag weer naar huis.


Een Kerstkind geboren! wo. 26 dec. 2018
Wim en Jacolien Boelens hebben op 2e kerstdag hun zoon Mik mogen verwelkomen!
Moeder en zoon liggen in het Scheper Ziekenhuis in Emmen.
Sportlaan 40
9521EE Nieuw BuinenTjitske Bodewits-Hofman maandag 24 dec. opgenomen in het Scheper Ziekenhuis in Emmen en op di. 25 dec, weer thuis. di. 25 dec. 2018
Tjitske Bodewits-Hofman is maandag 24 dec. opgenomen in het Scheper Ziekenhuis in Emmen en op di. 25 dec, weer thuis. Er wordt gewacht op de uitslagen van nader onderzoeken. Ondertussen krijgt ze bloedtransfusie.
Na bloedtransfusie dinsdag weer naar huis. Ze krijgt nog een darm en maagonderzoek.


Kerstgroet Henk & Miny wo. 19 dec. 2018


Luuk weer thuis. wo. 5 dec. 2018
Luuk is woensdagmiddag 5 dec. - op de verjaardag van de goedheiligman - weer thuis gekomen.
Hij ligt weer lekker in de kamer op zijn eigen bed en heeft inmiddels bezoek gehad van de zwarte pieten.
Helaas schijnt de maan niet door de bomen, maar dat zal Luuk een zorg zijn, hij gaat lekker dromen.

Zo kort in het ziekenhuis
En nu al weer thuis?
Achterkamertjespolitiek?
Was Luuk echt wel ziek?
Piet kon het me niet verklaren
En laat het over aan de opsporingsambtenaren.
Hoe het ook zij, de Sint is blij
Toch nog een heerlijk sinterklaaspartij.

Luuk opgenomen in Refaja ziekenhuis. ma. 3 dec. 2018

Luuk is zondag 2 dec. - na koorts en slechte nacht - met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Arts denkt aan longontsteking.
Of dit ook echt zo is moeten nadere onderzoeken uitwijzen.
Hij krijgt inmiddels antibiotica ( Antibiotica zijn medicijnen tegen infecties door bacteriën, het kan bijwerkingen geven, zoals misselijkheid en rode huiduitslag) en vocht middels infuus.

Chanoeka, het inwijdingsfeest. do. 29 nov. 2018
zondag 2 december (25 Kislev) tot 's avonds maandag 10 december (2 Tevet)

Volgens de legende in de Talmoed, gingen de Maccabeeën de tempel binnen nadat zij de bezetters uit de tempel hadden verjaagd, om de afgodenbeelden te verwijderen en de tempel te herstellen. Zij ontdekten, dat de meeste rituele voorwerpen ontwijd waren. Daarop zochten zij ritueel gezuiverde olijfolie om de menora aan te steken en de tempel te herstellen, maar vonden slechts genoeg olie voor één dag. Toch staken zij de menora aan, en gingen verder meer olijfolie te persen en zuiveren. Op een miraculeuze wijze bleef deze kleine hoeveelheid olie acht dagen lang branden, tot er nieuwe olie geperst en gezuiverd kon worden. Om deze reden steken joden een kaars extra aan, iedere nacht van het feest.
Met Chanoeka eet men gerechten gebakken in olie. Zo wordt op een symbolische manier verwezen naar het Chanoeka-wonder; het kruikje olie dat niet één dag maar acht dagen bleef branden.

Luuk en Henk beide in de lappenmand. vr. 23 nov. 2018

Luuk ligt het liefst de hele dag in bed, is erg moe en moet veel hoesten.
Hij heeft van de dokter een antibiotica kuur gekregen en prednison.
Het geeft wat bijwerkingen zoals jeuk en rode plekjes op armen en voeten.
Henk is een tijdje terug van de trap gevallen toen hij bij Jans in de tuin aan het snoeien was.
Hij heeft nog steeds last van een pijnlijke rug.
Dit heeft volgens de arts niets met de val te maken, hij heeft een ontstoken bilspier vanwege overbelasting.

Bouke Hofman (sr.): boek eindelijk klaar voor publicatie do. 1 nov. 2018
In de drukproef stonden nogal wat fouten.
Sommige woorden stonden in omgekeerde volgorde.
Volgens Egbert en Henk komt een ":" meteen achter het woord, zonder spatie dus.
En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan.
Wellicht vindt iemand nog wel één of meerdere fouten.
Hoe het ook zij: 'De Ultieme Escape' is inmiddels aangepast en gepubliceerd.
Paperback ISBN 9789463670524
Bestellen kan via de boekhandel of Bol.com of via onderstaande link.

Jan en Aukje Hofman verhuizen. zo. 21 okt. 2018
"Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens"

Al meer dan 50 jaar is dat voor ons in
Petuniastraat 16, 9521GV Nieuw Buinen.
Met ingang van 1 november gaat dat veranderen.
Wij verhuizen dan naar :
Wiekedreef 166, 9501 ED Stadskanaal.
Ons telefoonnummer blijft gelijk : 0599 610643

met vriendelijke groet
Jan en Aukje Hofman.

Jan en Anneke gaan verhuizen. wo. 17 okt. 2018
Wij willen via deze weg graag doorgeven dat wij naar een ander adres verhuizen.
Het oude adres:
Eerste Kruisdiep OZ 27
7831BA Nieuw Weerdinge
Nieuwe adres:
Het Waal 430
7823 NT Emmen
Dit gaat in per 31-10-2018
Met vriendelijke groet,
J. Hofman en AGJ Hofman-Lever
15-10-1956 en 07-02-1953

Bouke Hofman (sr.) publiceert boek. wo. 17 okt. 2018
We gaan een moeilijke en zware periode tegemoet. Nu al worden mensen angstig vanwege de gebeurtenissen die plaatsvinden zoals orkanen of verwoestende aardbevingen soms gevolgd door een tsunami. De omschrijving "op de aarde radeloze angst onder de volken vanwege het bulderen van zee en branding" (Lukas 21:25) is in dit verband zeer treffend. De zware periode die gaat komen wordt in de Bijbel omschreven als "de dag des Heren", "die dag", "de grote verdrukking" en dergelijke. Er zullen dan gebeurtenissen plaatsvinden die hun weerga niet kennen. Omdat dit alles wereldwijd zal zijn, zul je, om te escapen, van de aardbodem weg moeten. Daarover gaat het in het boek 'De Ultieme Escape' dat onlangs is gepubliceerd.
Paperback ISBN 9789463670524
(Binnenkort zal de link om het boek te bestellen hier weer staan maar door het converteren van Word naar Pdf zijn de Hebreeuwse woorden in omgekeerde volgorde afgedrukt en bovendien zaten er nog wat taalfoutjes in. Dus moet dit worden aangepast. Zij die het boek al besteld hebben krijgen gratis de verbeterde versie.)

Caroline en Hilbrand verhuisd. do.13 sept. 2018

Yom Kippur. za.9 sept. 2018
Jom Kip(p)oer of Grote Verzoendag, voluit Jom ha-Kippoeriem ofwel Dag van de Vergevingen (meervoud), wordt als de belangrijkste en heiligste dag beschouwd in het jodendom. Jom Kipoer wordt in de Tenach (Hebreeuwse Bijbel) beschreven in de boeken Wajikra (Leviticus 16:1-34 en 23:26-32) en Bemidbar (Numeri 29:7).
Dit jaar is Jom Kipoer van dinsdag 18 sept. 's avonds tot woensdag 19 sept. 's avonds.

Rosj Hasjana - Gelukkig nieuwjaar 5779. za. 8 sept. 2018
Rosj Hasjana, Het begin van het Joodse jaar 5779.
Van 's avonds: zondag 9 september tot 's avonds dinsdag 11 september, 1 en 2 Tisjri.
De eerste twee dagen van de joodse maand Tisjrie, de zevende maand van de joodse kalender, is het Rosj Hasjana, het Joods Nieuwjaar. Ook wel: 'Hoofd van het Jaar', Jom Teroe'a, de dag van het Bazuingeschal.
Iedereen wenst elkaar een goed en zoet jaar, en men deelt appeltjes met honing om deze wens kracht bij te zetten.

Waar brengen de Hofmanclan's hun vakantie door? za. 4 aug. 2018
Cris en Minke staan inmiddels in Interlaken. (Zwitserland)
Jan en Wi-ja staan op "greenfield" hun nieuwe tent uit te proberen.
Luuk heeft een plekje in het ziekenhuis afgehuurd.
(hij was voor onderzoek een aantal keren in het ziekenhuis, o.a. ct scan.)
Jannes en Liesbeth zijn tijdens een fietstocht ergens ver in het Noorden (Noordpool?) beland.
Jan en Edith zijn, na een bezoek in Interlaken, neergestreken aan het meer van Annecy.
Harry en Rolinda en de kids zitten in Lausanne op camping "De Vidy" in Zwitserland.
Wim en Janneke maken een rondreis op Kreta.

Hilko Zwiers in ziekenhuis. di. 24 juli 2018
Hilko moest gisteren naar het ziekenhuis in Stadskanaal na pijnklachten op de borst. Hij is gisteren gekatheteriseerd en daar vond men een vernauwing. Hij is direct naar de hartbewaking in Emmen gebracht en opnieuw gekatheteriseerd om te kijken of er gedotterd moest worden. Dit was niet het geval dus moet hij aan de medicatie en mocht terug naar Stadskanaal. Hij had 's avonds naar huis gemogen maar kreeg een nabloeding en moest afgelopen nacht blijven. Het lijkt nu goed te gaan en waarschijnlijk mag hij vanmiddag naar huis. Dan twee weken rustig aan en met een beetje geluk doen de medicijnen goed hun werk.
Lieve goeten, Jannie

Ro Hofman-Bischop verhuisd. di. 24 juli 2018
Zaterdag 14 juli is ma verhuisd naar het Rietveldhuis in de Rietlanden Emmen.
Kuifleeuwerik 1, 7827 DV Emmen.
Kijk op de site van het Rietveldhuis voor een impressie.(De kleinschalige woonzorglocaties van Dagelijks Leven vindt u door heel Nederland en er komen er steeds meer bij. Het zijn allemaal sfeervolle, vrijstaande huizen met een ruime tuin. Hier kunnen mensen met dementie, alzheimer of een andere vorm van geheugenverlies wonen zoals thuis, in een gezellige, vertrouwde omgeving, dichtbij familie en vrienden.)
We hopen dat ma het er naar haar zin zal hebben.
Alleen wonen was niet goed meer en dit lijkt een warm huis voor haar te zijn.
Kleinschalig met alle tijd en aandacht voor de bewoners.
Lieve goeten, Jannie

Adreswijziging Wina en Anne ma. 9 juli 2018
Vanaf 16 juli is het nieuwe adres :
Chrysantstraat 171
9521 ES Nieuw Buinen
Altijd welkom!
Wina, Anne, Romee, Franke, Margot, Levi en Jesse.

Een unicum: in Tweede Exloërmond vieren baptisten en protestanten zondag samen avondmaal. Nederlands Dagblad di. 3 juli 2018
Tweede Exloërmond
Nog geen vijftien kilometer van de plek waar 174 jaar geleden de eerste baptisten in Nederland opstonden rond een afgezette hervormde predikant, wordt komende zondag samen avondmaal gevierd door baptisten en protestanten. Dat gebeurt in Tweede Exloërmond, een plaats in Drenthe waar een Baptistengemeente (Unie) en een Protestantse Gemeente elkaar stapje voor stapje naderen.
Een unieke situatie voor Nederland, ingegeven door een unieke situatie op lokaal niveau: de baptistengemeente is in liturgisch opzicht vrij traditioneel; er staat een orgel in de kerk en er is volop ruimte voor de preek. De argeloze bezoeker die niet weet waar hij is beland, zou niet heel lang geleden kunnen hebben vermoeden dat hij eerder in een gereformeerde kerk zat dan in een evangelische gemeente, vermoedt baptistenvoorganger Maurits Luth.
Er zijn meer redenen die de toenadering verklaren: beide gemeenten zijn klein - de baptistengemeente bestaat uit zo'n honderd gedoopte leden, bij de PKN-gemeente zitten 's zondags zestig tot zeventig mensen in de kerk. Bovendien zijn er in Tweede Exloërmond niet zo veel kerken. De beperkte keus voor samenwerkingspartners heeft er ook aan bijgedragen dat de de baptisten en protestanten in de Drentse plaats min of meer in elkaars armen werden gedreven.
Maar de eenheid is niet alleen door die praktische overwegingen ingegeven, benadrukt Luth. "We hebben een gedeelde geloofsbeleving. We hebben het verlangen één te zijn en iets voor het dorp te betekenen. Het gaat niet automatisch, de nestgeur verschilt. Maar in de basis vinden we elkaar zeker. Het moet hier gewoon gebeuren, dit is wat God hier van ons vraagt. In een grote stad vraagt Hij mogelijk weer wat anders."
lange adem
De samenwerking is een proces van lange adem. Sinds een jaar of twintig zijn er in het voor- en najaar al gezamenlijke diensten. 'Dat tempo is langzamerhand opgevoerd', zegt de baptistenvoorganger. 'Afgelopen zomer, in juli en augustus, waren er voor het eerst interkerkelijke zomerdiensten.' Verder werden er al gezamenlijke diensten gehouden op kerstavond en met Hemelvaart, is het jeugdwerk gecombineerd en is er een voedselbank, die uitgaat van beide kerken. 'De viering van de maaltijd van de Heer is een logische stap in ons proces', zegt Luth. 'Je kan veel samen doen en veel samenwerken, maar echte eenheid is er alleen door het bloed van Jezus Christus. Na 174 jaar van scheiding vieren we weer samen de maaltijd van verzoening: verzoening met God en met elkaar.'
Maar geen eenheid zonder hobbels. Ook in Tweede Exloërmond zijn er aarzelingen bij gemeenteleden. Vorig jaar gingen er ook al stemmen op voor een gezamenlijke avondmaalsviering. Die bleef uit na drie verontruste brieven. 'Voor sommigen was dat nog net iets te spannend', zegt Luth. 'Dit jaar maken we een fijngevoelige kerkpolitieke tussenstap. Het is een dienst die uitgaat van de baptisten, maar we nodigen de PKN-leden ervoor uit.'
Het grootste verschilpunt tussen protestanten en baptisten is de doop: in de protestantse gemeente is de kinderdoop gebruikelijk, terwijl baptisten kiezen voor de geloofsdoop (volwassendoop). 'Maar om één te zijn hoef je het niet over alles eens te zijn', vindt Luth. 'Persoonlijk zou ik niet de vrijmoedigheid hebben om een kind te dopen', zegt hij. 'Ik heb vorige week wel een kind opgedragen, het de handen opgelegd en het gezegend in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Dat was ook een moment waarop ik besefte dat we toch minder ver van elkaar af staan. Op kerkenraadsniveau hebben we uitgesproken te durven geloven in een gemeente waar dat naast elkaar mag bestaan. Al zeggen we dat met een mix van geloof en ongeloof en weten we nog lang niet hoe en wat. Maar zo'n uitspraak komt voort uit het besef dat we al één zijn, door wat Jezus Christus heeft gedaan. We zijn beide al kerk, we zaten alleen nog in een verschillend gebouw.'
In oktober staat er een gezamenlijke gemeenteavond gepland. Luth: 'Dan zijn we eraan toe om dat te benoemen en het geloofsgesprek met elkaar te voeren; waarom doop je kinderen en waarom niet? Dat gesprek gaan we ook maar een keer voeren. Maar eerst met elkaar eten, dat verbroedert vast.'

Operatie Jan Hofman in UMCG goed verlopen. di. 26 juni 2018
Beste familie,
Ik ben op 5 juni geopereerd in het UMCG. Operatie boven verwachting goed verlopen. Gisteren ben ik voor controle geweest en is daarna de katheter verwijderd. De wond ziet er goed uit. 23 Juli weer voor controle.
Mijn hartelijke dank voor telefoontjes en kaartjes.
liefs,
Jan en Anneke


Cèlia Amira Boelhouwers geboren! zo. 17 juni 2018
Cèlia Amira Boelhouwers, dochter van Andries en Kimberley, kleindochter van Jan en Wi-ja Boelhouwers en achter-kleinkind van Bouke en Jaco is op zondag 17 juni 2018 geboren. Moeder en kind maken het goed.
Cèlia is een Italiaanse of Latijns-Amerikaans meisjesnaam en betekent : Hemels. Amira is de vrouwelijke vorm van de Arabische naam Amir "leider, heer, vorst", dus "vorstin, prinses".

GESLAAGD ! do. 14 juni 2018
Rowan Geleijnse is geslaagd voor HAVO, deels VWO.
Hij gaat na de grote vakantie Journalistiek studeren in Zwolle.
Robin van de Wege is geslaagd voor Gymnasium B.

Jan Hofman in UMCG. ma. 4 juni 2018
Lieve familie,
Ik word 4 juni opgenomen om vervolgens op 5 juni te worden geopereerd.
groetjes,
Jan en Anneke

Zaterdag 9 juni.
Jan is inmiddels weer thuis. De ingreep is (volgens hemzelf) meegevallen. Hopelijk verloopt het herstel ook voorspoedig.

Er is een hoedje blijven liggen op de FAMILIE-DAG 2018 !

Van wie is dit hoedje?
Het sierlijke hoedje is van Margot Hospers!

Een prachtige zondag en heerlijk weer op de FAMILIE-DAG 2018 !
We hebben genoten van de ontmoeting, gezelligheid, het weer, de Barbecue, de dienst met medewerking van een familiekoor die vierstemmig een aantal liederen voor ons hebben gezongen, het kindermoment van Jacoline, de preek van broer. vader, opa, oom, neef Jannes, het getuigenis wat met ons werd gedeeld (en te horen hoe een lid van onze familie (Jona Hofman) de keuze voor de Here Jezus heeft mogen maken en a.s. zondag gedoopt hoopt te worden in de Baptisten kerk te 2e Exloërmond, aanvang dienst 10.00 uur), het samen zingen van een aantal liederen en de pepermunt, vlak voor de overdenking.
De opkomst voor de dienst was bijzonder groot, en geen wonder toch, want we hebben immers veel reden tot dankbaarheid.
Zelfs Marianne was helemaal uit Engeland komen overvliegen om deze dag mee te maken.
Veel dank aan de mensen die alles tot in de puntjes hebben verzorgd. Koffie, thee, fris, cake, koek, kippensoep , tomatensoep (er werd 's nachts al gewerkt aan de voorbereiding), ijs, het verzorgen van de barbecue, de inkopen, het schoonmaken, de afwas enz. enz. Dank !
maandag 14 mei 2018.
Lieve familie Hofman,
Het is bijna zo ver !!!
De voorbereiding voor de familiedag is zijn laatste fase ingegaan. Code rood !
Het programma (globaal) :
 • Zondag 27 mei 2018.
 • in Nieuw-Buinen bij Jan en Edith in de boerderij.
 • de weersvooruitzichten zijn prima!
 • Vanaf 9:00 uur koffie klaar gevolgd door een korte dienst.
 • Veel activiteiten (volleybal, voetbal, enz...)
 • Ontmoeting en heerlijk bijkletsen met familie.
 • Bouke & Joyce komen ook ! (getrouwd zaterdag 14 april 2018)
 • Wim & Jacolien ook? (getrouwd vrijdag 6 oktober 2017, Wim was 10 mei jarig, hij stond nog niet op de verjaardagskalender en heeft de tientallen verjaardagskaarten gemist.)
 • Barbecue. • Kosten: 0-4 jaar gratis / 4-12 jaar € 5,- / 12 jaar en ouder € 10,- (all-in)
 • Opgeven: tel. 0599-621119
 • Betalen kan contant of storten op rekeningnummer NL81INGB0009131403 t.n.v. J.Hofman
 • Neem je muziekinstrument mee, kan kunnen we samen een orkestje vormen
A.u.b. niet afmelden als je komt, dat schept alleen maar verwarring !
Wees welkom, de voorbereidingscommissie.

Dag 25 : Egbert op de fiets door Israël vri. 12e of Iyyar, 5778, 27 april 2018
Om 12.45 uur (op Koningsdag 27 april) vertrekt het vliegtuig dus ik hoop tegen vijven weer op Schiphol te zijn. Vluchtgegevens : aankomst: 16:50 Verwachte tijd: 16:29,
Tel Aviv (TLV) - Amsterdam (AMS) Gate E04 , HV 5802 Transavia.
Het vliegtuig landt dus eerder dan verwacht.
Vanmorgen al vroeg wakker en om goed 6 uur uit bed gegaan. Na een grondige opknapbeurt zit om 20 voor zeven al op de fiets en de beide fietstassen volgepakt op weg naar de halte waar de bus naar het vliegveld staat, ruim 5 minuten fietsen. De fiets kan gratis mee in de bagageruimte van de bus. Om precies 7 uur vertrekt de bus en om even voor 8 ben ik bij de vertrekhal van Ben Goerion Airport. Een doos om de fiets in te pakken hebben ze hier natuurlijk niet. Maar ik had bedacht dat ik met 4 meter tafelzwilk en een rol plakband er ook wel een leuk pakketje van kon maken. Was ik voor 10 euro klaar. Natuurlijk wilde de Secrurity er wel in kijken dus ging er daar wel even het mes in maar daarna was de scheur met plakband weer snel gerepareerd. De reis verliep verder voorspoedig. De route ging helemaal volgens het boekje. Meestal helder weer, boven Nederland was het bewolkt maar er waren regelmatig doorkijkjes. Boven Griekenland zei de gezagvoerder dat we om 16.27 uur zouden landen en dat deed hij dan ook op de minuut nauwkeurig. Op Schiphol kreeg ik een enthousiaste begroeting van Thea en Douwe en zij hebben me weer veilig in Tweede Mond afgeleverd. Ik ben een dankbaar en gelukkig mens en een bijzondere ervaring rijker.

Inmiddels weer thuis !

Dag 24 : Egbert op de fiets door Israël do. 11e of Iyyar, 5778, 26 april 2018
Vanmorgen om 9 uur de oude stad in. Ik loop gelijk naar de Heiligegrafkerk omdat het daar later op de dag erg druk is. Maar ik ben niet de eerste, er staan al meerdere groepen met hun gids. Een uurtje later zit ik achter de koffie in CCC, Christ Church Cafe. Ik kom in gesprek met een gezin uit Nederland en de man nodigt mij uit bij hen aan tafel te komen zitten. Blijkt dat zij morgen met hetzelfde vliegtuig terug gaan. Tegen elven ga ik naar de rooftop. Mooi uitzicht over de stad. Slechts enkele kleine groepen komen hier. Loop je over de daken, kom je toch nog een vent op een ebike tegen. Rond 12 uur ben ik op het plein voor de Klaagmuur. Zingende en dansende militairen en barmitswafeesten. Ik probeer een rondleiding door de tunnels te boeken maar alles zit vol. Ik dring nog wat aan, plekje voor 1 persoon moet toch kunnen? De man is onverbiddelijk. Na mij komt nog een engelsman, samen met zijn zus, ook nee. Unbelievable, zegt de engelsman. Wij lopen 100 m terug waar de rondleidingen begingen en nu doet de zus een poging: Nee. Ze blijft aandringen en de man laat ons doorgaan. Ga de tunnel maar in en probeer maar of je met een gids mee kunt. Geen gids, maar toch een eindje door de tunnels gedwaald, gratis! Tegen half drie wordt het donker aan de lucht en even later begint het te regenen. Voor mij tijd om te gaan eten want dat was er door de drukte bij ingeschoten. Ik breng nog een poosje door in de Cardo, en in het verlengde daarvan in de joodse winkeltjes. Het is er behaaglijk warm. Om half vijf is het even droog en loop ik weer naar de CCC. Onweer en de bui barst los. Ik neem koffie, gebak, , drinken, totdat het weer droog wordt en dat is pas om 7 uur. Dan naar mijn kamer en nu de boel inpakken voor morgen. Om 12.45 uur vertrekt het vliegtuig dus ik hoop morgen tegen vijven weer op Schiphol te zijn.

Dag 23 : Egbert op de fiets door Israël wo. 10e of Iyyar, 5778, 25 april 2018
Vandaag op de fiets naar Yad Vashem.
Ik was er om kwart over negen maar bij de ingang voor de bussen en auto's werd mij gezegd dat de fiets niet mee op het terrein mocht. Is een fiets gevaarlijker dan een auto of bus? Ik kon hem buiten de poort aan een hek vastmaken. Omdat het nu nog droog was heb ik eerst de gedenkplaatsen buiten bezocht, o.a. het gedenkteken voor Nieuwlande. Andere Nederlanders die er naar op zoek waren, vier vrouwen, waarvan 1 uit Westerbork, heb ik nog naartoe gegidsd. Later in de middag naar de grote punthal, het Holocaust Historisch Museum. Ongelofelijk dat de geschiedenis zich zo kon/moest ontwikkelen. Toen ik tegen kwart over vier de uitgang van het gebouw had bereikt, regende het pijpestelen. Ik direct door de schuifdeur weer terug het gebouw in. Maar nee, dat was niet toegestaan. Een man en een vrouw van de bewaking wilden mij tegen houden. Ik wijs op mijn bloesje met korte mouwen, dus ik wring mij toch naar binnen. Meerderen proberen dat maar het lukt hen niet. Als er zich wat meer volk ophoopt bij de uitgang smeer ik em, terug naar de ingang want van daar is het maar een klein eindje naar het restaurant. En even later zit ik lekker warm achter de koffie met gebak. Wonder boven wonder, Even voor vijven, sluitingstijd, is het droog. En fietsend tussen de tramrails ben ik om goed vijf uur weer bij het hotel.

Dag 22 : Egbert op de fiets door Israël di. 9e of Iyyar, 5778, 24 april 2018
Vandaag de hele dag in the Old City geweest. Ik ben om 9 uur naar de Olijfberg gelopen. De eerste stop was in de kerk bij de meest gefotografeerde boom ter wereld. Toen de berg verder op gelopen en de Russisch Orthodoxe kerk bezocht en vervolgens helemaal naar boven. Om 12.30 uur was ik bij de Hurva voor een rondleiding van een uur; erg interessant. Vervolgens een gedeelte van de Cardo Maximus gelopen en later in de middag naar de Klaagmuur. Op het plein hield een groep joden een 'dienst'. Indrukwekkend. Een rabbi die sprak en de groep riep regelmatig 'amen'. Ze schreeuwden samen tot Adonai, zongen samen en er werd op de sjofar werd geblazen. Na afloop heb ik nog even met de rabbi gesproken. Van zichzelf zei hij dat hij maar een eenvoudige man was maar meerdere mensen pakten zijn hand om die te kussen, zowel ouderen als jongens. Toen naar de Cofix voor een kop koffie. Daar kwam ik in gesprek met Josef, een uit Amerika geëmigreerde jood. Wel een uur met hem zitten babbelen. Weer een dag met veel emotie maar ook weer met een gouden rand.
In gesprek met Josef


Hurva synagoge by night


Dag 21 : Egbert op de fiets door Israël ma. 8e of Iyyar, 5778, 23 april 2018
Vanmorgen tegen elf uur op de fiets gestapt en geprobeerd in Ein Karem te komen. Dat viel niet mee. Alsof ze heel Jeruzalem verbouwd hebben. Nou heb ik ook een kaart van 1987 dus dat verbouwen klopt ook wel. Bij al dat gezoek wel wat extra kilometers gemaakt, ik kwam o.a. langs het gebouw van de Knesset. Eindelijk toch op de goede weg. Even een zijstapje van een paar honderd meter gemaakt langs de ingang van Yad Vashem. Dan volgt een fikse afdaling naar Ein Kerem waarbij ik wel gelijk besef dat ik dit stuk straks ook weer omhoog moet. In Ein Kerem was de kerk natuurlijk gesloten, had ik kunnen weten, weten, zo rond de middag. Gelukkig was de ijssalon in het dorp wel open; ook leuk. Terug inderdaad een zware klim. Even geeft mijn fietscomputer 12,3% aan. Eenmaal weer boven zie ik dat de weg terug gemakkelijk te vinden is. De nieuwe tramlijn gaat nl. tot de afslag naar Yad Vashem en die begint in de Jaffastraat waar zich mijn onderkomen bevindt. In de Jaffastraat gelijk maar een winkel opgezocht waar ik een nieuwe kaart koop van Jeruzalem. Omdat ik mijn verbruikte calorieën nog niet helemaal heb aangevuld ga ik lopend de oude stad in. Even voorbij de Hurvasynagoge zit ook een fantastische ijssalon. Ik breng nog even weer een bezoekje aan de Klaagmuur. En op de terugweg maak ik nog een stop. Bij beide stops mooie gesprekken gehad met Nederlanders. Trouwens ook de kaartverkoper, David, was een vriendelijke geloofsbroeder. Straks nog een keer de stad in voor het 'diner' en dan zit er weer een dag op. Een dag met, af en toe, emotionele en dankbare herinneringen.

Dag 20 : Egbert op de fiets door Israël zo. 7e of Iyyar, 5778, 22 april 2018
Zondagmorgen was ik in een dienst van Christchurch. Veel mensen waarvan zeker de helft Nederlanders. Een boeiende preek en ook een paar prachtige liederen gezongen. We begonnen met de engelse versie van 'Daar juicht een toon' en ook nog 'It is well with my soul'. 's Middags ben ik naar de Haaspromenade gefietst; er liepen maar een paar mensen rond en winkels en restaurant waren gesloten. Eten en drinken kom ik hier niet te kort. Aan de Jaffastraat zitten 3 Cofix-restaurant, Mac en Pizzahut zitten om de hoek en de Jaffa-gate is maar 1 km lopen.
De Haaspromenade met prachtig uitzicht op Jeruzalem

Dag 19 : Egbert op de fiets door Israël za. 6e of Iyyar, 5778, 21 april 2018
Vanmorgen naar de kerk. Het regende toen ik uit de kerk kwam. Nu ook frisjes.

Dag 18 : Egbert op de fiets door Israël vri. 5e of Iyyar, 5778, 20 april 2018
Om half 8 vertrek ik met de bus naar Jeruzalem. De fiets en de tassen gaan in de bagagruimte onderin de bus. Mooie route, prachtige landschap. Over wegnummer 6, het laatste stuk wegnr.1. Om 9.40 stap ik uit bij het central bus station. Even orienteren en dan lopen, stuk Jerusalem fietsen naar waar ik meen dat het hotel moet zijn. Als ik in die buurt ben vraag ik de weg. Zit ik helemaal fout, moet naar de binnenstad, in de buurt van de Jaffastraat. Hele weg inclusief klimmetjes weer terug. In de Jaffastraat zit een christelijke winkel, boekhandel. Waar kun je beter vragen. Zij zoeken op internet, naam en straat van het hotel. Ze printen voor mij alles uit, zoveel meter straat zus, zoveel meter straat zo. Kom ik toch weer in de buurt waar ik al geweest ben. Daar vraag ik een taxichauffeur. Zit ik weer helemaal fout. Ik moet, weet hij zeker, in de binnenstad zijn. Weer terug naar de Jaffastraat. Komt er een man op me aflopen "Hallelujah, God bless you". Heeft Jezus deze ontmoeting zo geleid, volgens hem. Ik vertel hem wat ik zoek en hij belt meteen naar het hotel. Loop maar met mij mee. Binnen 5 minuten zijn we er. Dat Jezus deze ontmoeting zo geleid heeft was niet alleen voor mij maar ook voor hem, want hij heeft geen geld maar wel een gezinnetje die eten nodig heeft. Hoe kan het zo lopen, toch? Ik zit naast het Ibishotel, nog geen 100 meter achter de Jaffastraat, vlak bij de oude stad, dus een pracht plek. De Klaagmuur al bezocht, bij een arabier daar gegeten, 't is immers al Shabbat. Nu me even installeren op mijn kamer en het programma voor morgen opstellen.

Dag 17 : Egbert op de fiets door Israël do. 4e of Iyyar, 5778, 19 april 2018
Gefeliciteerd Israël.

Israël viert vandaag zijn 70e onafhankelijksdag! (Yom Ha'atzmaut) Het feest begint vanavond (de 5e Iyyar 5778) en duurt morgen de hele dag. Israël's Onafhankelijksheidsdag volgt direkt op Yom HaZikaron, Israël's Memorial Dag, waarbij de gesneuvelde soldaten en de slachtoffers van terreur worden herdacht.
Fietstochtje door "Klein Zwitserland" boven Tiberias. Mooi uiticht. In vaktermen : "een kuitenbijtertje"
Totaal 29 km., ruim 10% en 440 mtr. stijging. In de stad zijn de winkels gesloten vanwege het feest. Op de boulevard een en al kraampjes. Morgenvroeg met de bus naar Jeruzalem.

Vanaf "Klein Zwitserland" uitzicht op Tiberias

Dag 16 : Egbert op de fiets door Israël wo. 3e of Iyyar, 5778, 18 april 2018
Vanmorgen met de bus van 8.15 uur naar Nazareth. Om kwart over drie was ik terug in Tiberias. Alweer lekker gegeten en nu even een siesta, het is nog 33 graden.

zicht op Nazareth

Dag 15 : Egbert op de fiets door Israël di. 2e of Iyyar, 5778, 17 april 2018
Vandaag om 8 uur op de fiets. Na 10 km een stop voor het ontbijt en daarna verder op wegnummer 98. Het laatste gedeelte langs de grens met Jordanië. Pittige klimmetjes tot 11,3% stijging. De weg eindigd in Khamat Gader, een recreatiecentrum waar het al druk begon te worden. De oude Hebreeuwse naam betekent warmwaterbronnen van (de oude stad van) Gadara. Hamat Gader is een warmwaterbron in de vallei van de Yarmouk-rivier, en was al in gebruik sinds de klassieke oudheid . De Israëlische controle over Hamat Gader werd veilig gesteld tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967, toen het Israëlische leger de omliggende Golan-hoogvlakten veroverde, waardoor vrije toegang tot Hamat Gader voor Israëli's mogelijk was. Sindsdien staat het onder Israëlische controle en is het ontwikkeld als een toeristische attractie, een kuuroord en een alligator en exotisch vogelreservaat. De site ligt naast de Jordaanse grens en ongeveer 10 kilometer van het drielandenpunt van Israël , Jordanië en Syrië. Het kuuroord is in 1977 geopend.

Na een korte pauze klim ik weer op mijn fiets om mij wederom in het zweet te werken. In Yardenit neem ik weer een pauze bij de doopplaats. Ik ben er getuige van dat er net een nederlandse vrouw wordt gedoopt door een Keniaanse pastor die daar net met een groep was en ook haar graag doopte. Nu op de tv toespraken bij de Klaagmuur, de president en hoge militaren. Vooraf waren beelden van de diverse oorlogen in hun 70 jarig bestaan. Overigens zijn er in die 70 jaren meer israëliërs omgekomen in het verkeer dan in al die oorlogen.

Dag 14 : Egbert op de fiets door Israël ma. 1st of Iyyar, 5778, 16 april 2018
Vandaag de berg der zaligsprekingen bezocht omdat ik het gisteren niet kon vinden. De kaart bestudeerd, gewoon wegnr 90 volgen. Een pittige klim, af en toe 10%. Dat wordt genieten op de terugweg dacht ik toen. In de kerk was ik net op tijd om met een duitstalige groep hun laatste lied mee te zingen. Ik sprak nog met een echtpaar die hier met een groep uit Barneveld was, het was vandaag hun laatste dag van de reis. Dierbare herinneringen kwamen bij mij boven aan onze reis in 2006. Op de fiets terug nog aan in Ginosar. Bij de aanlegsteiger sprak ik een man aan die zo het mij leek een Bijbel in zijn hand had. Hij was reisleider van een turkssprekende groep, orthodox, maar wel christen!
Het was voor mij een middag met een gouden randje.

de berg van de zaligsprekingen

Dag 13 : Egbert op de fiets door Israël zo. 15 april 2018
Vanmorgen om half acht al op de fiets. Even langs Yardenit, mijn doopplaats waar ik op 10 m een ijsvogel spotte, voor het eerst in mijn leven. Bij Kursi aan het strand een ijsje gekocht. De verkoper blijkt nog meer nederlandse voetballers te kennen dan ik. Israëliërs zijn gek van nederlandse voetballers, zegt hij. Natuurlijk ben ik ook langs geweest in Kapernaüm en Tabga. Tegen half vijf was ik weer in m'n hotel. Een prachtige fietstocht, vele km fietspad, dan weer over de weg op de uitwijkstrook. 80 km gefiets, 500 m klimmen en evenzoveel meters dalen. Het was genieten.
Ein Gev is een kibbutz aan de oostkant van het meer. Kibbutz Ein Gev onstond op 6 Juli 1937 gedurende 1936-1939 Arabische opstand, en ontwikkelde zichzelf snel als een rendabel Kibbutz. De eerste kolonisten waren emigranten uit Tsjechoslowakije, Duitsland, Oostenrijk en de Baltische staten. Er werden vooral bananen plantages aangelegd. Egbert schrijft dat hij onderweg veel Bananenplantages heeft gezien. Ein Gev ligt aan de voet van een 350 m hoge heuvel, waarop de stad Susita (of Hippos) lag. (Het Griekse woord voor "paard" is "hippos" en het Aramese woord is "susita"). Deze stad werd in de 7e eeuw door de Perzen verwoest. Op de heuvel liggen nog resten van kerken, tempels, een badhuis, een theater, een wachttoren en gedecoreerde zuilen. Als de Here Jezus in Mt 5:14 zegt : "Gij zijt het licht der wereld. Een stad, die op een berg ligt, kan niet verborgen blijven", heeft Hij wellicht gerefereerd aan Susita (Hippos). Ook de gebeurtenissen zoals beschreven in Markus hoofdstuk 5 en Lukas hoofdstuk 8 zijn mogelijk aan Susita gerelateerd. De kibboets En Gev kwam tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog geïsoleerd te liggen doordat Syrische troepen de aanvoerroutes naar de kibboets blokkeerden. Men zette vissersboten in om de kibboets te bevoorraden vanuit Tiberias. Na de oorlog werden de vissersboten ingeruild voor veerboten.

onderweg heel veel bananenplantages gezien

de haven van Ein Gev.

even pauze in Ein Gev.

Dag 12 : Egbert op de fiets door Israël za. 14 april 2018
Vandaag is het Sabbath, dus een bezoek aan de gemeente te Tiberias.
Vanmorgen de dienst in Pniël Fellowship gemeente bijgewoont, dienst om 10.30 uur, HaMasor Street 15. De 9 km in 1 uur en 10 minuten heen, in een kwartiertje terug. Vanmiddag in Magdala een pizza gegeten, meeste restaurants zijn op sabbat gesloten, ook de Mac, hier vlak om de hoek.

Tiberias werd in 17 n.Chr. gesticht op de ruïne van een Joodse stad, door Herodes Antipas (hij liet Johannes de Doper onthoofden), de zoon van de beroemde koning Herodes I. De Joodse geschiedschrijver Flavius Josephus schrijft (Joodse Oudheden, XVIII. 2, 3) dat voor de bouw van Tiberias vele graven moesten wijken. De stad werd namelijk gebouwd op een begraafplaats, waardoor de zij onrein werd, zodat er geen Joden wilden wonen. Herodes Antipas noemde het naar keizerTiberius. Al sinds de klassieke tijd is de stad bekend vanwege de heetwaterbronnen die zich hier bevinden. Een belangrijke bron van inkomsten is van oudsher de visvangst op het meer. De stad heeft een rijke geschiedenis. In het oude Israël lag het in het gebied van de stam Naftali. De graftombe van Maimonides bevindt zich in de Ben Zakkai-straat in Tiberias. Na de verwoesting van de Tempel van Jeruzalem werd het Sanhedrin in de 2e en 3e eeuw n.Chr. naar Tiberias verhuisd.
In het Johannes evangelie wordt Tiberias genoemd.
Johannes 6:1 "Daarna vertrok Jezus naar de overzijde van de zee van Tiberias in Galilea." Johannes 6:23 "Doch er kwamen andere scheepjes uit Tiberias bij de plaats, waar zij het brood gegeten hadden, nadat de Here gedankt had."
Bij helder weer kun je in Tiberias de witte toppen van de besneeuwde berg Hermon zien. De stad telt ongeveer 50.000 inwoners.

in de verte de witte toppen van de Hermon

Dag 11 : Egbert op de fiets door Israël vri. 13 april 2018
Vanmorgen al vroeg op pad, met de trein naar Beth She'an (de Jezreël vallei spoorlijn van Haifa naar Beit She'an) In de stad zoeken naar een restaurant maar alles was nog gesloten. Bij een winkelcentrum vind ik een bakker waar ik een chocoladeachtig brood koop. Ik eet er een flink stuk van op en vraag daarna aan een agent hoe ik op wegnummer 90 kom. Vrij simpel, 1 keer links, 1 keer rechts. Klopt ook nog. Ik fiets even later op wegnummer 90 naar na een kilometertje fietsen begint mijn verstand te werken. De zon zit aan mijn linkerkant en dat kan niet goed zijn. Ik steek de weg over en ga de andere kant op. Goed besluit, was anders bij de Dode Zee uitgekomen. Een prachtige route naar Tiberias. Ik ben gelijk ook maar langs Yardenit gefietst en even bij mijn doopplek gezeten; een dankbare en dierbare herinnering. vervolgens op de fiets naar Tiberias aan het gelijknamig meer. Over weg 90 (langs de Jordaan) is het 41 km + de extra km.

in de trein naar Beth She'an

Dag 10 : Egbert op de fiets door Israël do. 12 april 2018

kopje koffie bij cofix
Vandaag veel gewandeld en gefietst langs het strand en boulevard.
Koffie gedronken bij Cofix.

boulevard en strand, Haifa

Bouke en Joyce gaan trouwen.
Bouke en Joyce
trouwen op
Zaterdag 14 april

De trouwdienst begint om 19.00 uuur in het
Marnix College te Ede
Prins Berhardlaan 30
6713MC EDE

Vanaf 20.00 uur kunnen jullie ons feliciteren
onder het genot van een hapje en een drankje.

Toekomstig Adres :
Telefoonweg 58-5
6713AL EDE

Bouke & Joyce

Dag 9 : Egbert op de fiets door Israël wo. 11 april 2018
Vandaag 60km. gefietst. Vanmorgen de Karmel opgefietst. Onderlangs de bahaituinen en later nog weer bovenlangs.
Dan door langs Isfiya tot in Daliyat el Karmel, een Druzen stad met ongeveer 20.000 inw. Drukke stad.
Lekkere falaffel gegeten. Terugweg gestopt bij mooie picknickplekken in het N.P. Karmel.
Mount Carmel National Park (Park HaKarmel) is het grootste nationale park in Israël. en bestaat uit 10.000 hectare dennenbomen, eucalyptus en cipresse bomen. Schitterend uitzicht.
In 2010 is er in dit park een hevige brand geweest.

mooie uitzichten op de karmel

Daliyat el Karmel

Dag 8 : Egbert op de fiets door Israël di. 10 april 2018
Vandaag met de trein naar Haifa.
Onderweg regen, maar in Haifa lekker warm.
Haifa is een havenstad en badplaats in Noord-Israël, op het noordelijkste gedeelte van het Karmelgebergte en aan de Middellandse Zee. Het district Haifa is een van de zes districten waarin Israël is verdeeld. Het district heeft 872.300 inwoners. De hoofdstad is Haifa met 270.000 inwoners en is daarmee de derde stad van Israël, na Jeruzalem en Tel Aviv, en de belangrijkste (haven)stad in het noorden van het land. Haifa heeft twee universiteiten: de Universiteit van Haifa en het Technion - het technologisch instituut voor hoger onderwijs van Israël. Haifa is deels op de berg Karmel is gebouwd, waardoor men op veel plekken in de stad een schitterend uitzicht op de zee heeft.
De berg Karmel is ca. 20 km lang en 7 à 8 km breed en 500m hoog. De naam is afgeleid van het Hebreeuwse "Karem El" wat betekent: "wijngaard van God", Ein Karem betekent "bron van de wijngaard". Op de karmel vindt de strijd van Elia met de Baälpriesters plaats (1 Kon. 18:19vv).

uitzicht op de haven vanuit mijn kamer

de haven vanaf de Karmel


Dag 7 : Egbert op de fiets door Israël ma. 9 april 2018
Vandaag in BerSheba.

Dag 6 : Egbert op de fiets door Israël zo. 8 april 2018
Vanmorgen naar de dokter geweest, heb vanaf donderdag al last van misschien een insectenbeet of prik in onderbeen. Plek is pijnlijk, zet iets op en ziet er iets gekleurd uit. Zalfje rijker en 500 sh. lichter, 2 x daags insmeren. Vandaag was Abraham's Well gesloten. Coba en ik waren hier al beginjaren '90 van de vorige eeuw, stond er nog geen gebouw overheen.
(Volgens de hofmanclan kun je beter de priester raadplegen : " Leviticus 13:38 en 39 Wanneer een man, of een vrouw, op de huid van hun lichaam lichte plekken hebben, witte plekken, en de priester beziet ze, en het blijkt, dat op de huid van hun lichaam doffe, witte plekken zijn, dan is het gewone uitslag, die in de huid uitgebroken is; hij is rein.")

Dag 5 : Egbert op de fiets door Israël za. 7 april 2018
Vandaag is het Sabbath.
Vanmorgen naar kerk, 300 mtr. lopen, dienst met H.A., ongeveer 80 personen en na de dienst eten! Heb met Albert Knoester en zijn vrouw gesproken, zij zijn gemeentestichters in Dimona.
De eerste Messias belijdende gemeente in BerSheva draagt de naam Nachalat Yeshua, wat betekent Yeshua's Erfdeel.
Leiders : Howard Bass, Eduardo Silveira en Albert Knoester. Taal : Hebreeuws. Plaats : Beer Sheva, Israel. Gesticht : 1972. Plaats van samenkomst : 15 Ha'avot St., "The Old House", Beer Sheva.
Het Hebreeuwse woord "ha-avot", betekent "de vaders" : ze leefden allemaal in BerSheva : Abraham met Sarah; Isaac met Rebecca; Jakob/Israel met (waarschijnlijk) Leah, BerSheva is de enige stad in het beloofde land dat daarop aanspraak kan maken. Zij zijn de vaders (en moeders) van het Joodse volk. Abraham is ook de vader van allen die in de beloofde Messias geloven.
Wanneer : Mei-Okt Vrijdag 17:30u; Nov-Apr Zaterdag 10:30u. Taal : Hebreeuws met vertaling in Russisch, Engels en Spaans.

Het gebouw waar Nachalat Yeshua samenkomt

Dag 4 : Egbert op de fiets door Israël vr. 6 april 2018
Vandaag naar BerSheva, Egbert om 18.00 uur op stee!
Vanmorgen 5.45 opstaan. Trein naar Beit Shemesh gaat 8 min over heel uur, had ik gisteren al uitgevogeld. Om 6.15 verlaat ik hotel. Ik zeg nog even dat ik met de trein naar Bet Shemesh ga. No train no bus today, zegt de man achter de balie. Feestdag. Hij toont mij op de kaart busstation voor kleine taxibusjes die wel rijden. Er op af. To make a long story short, ik kan mee in busje naar Jeruzalem en wordt dan op de snelweg bij afslag Bet Shemesh afgezet. Mensen in busje houden mijn fiets vast en ik zit op de grond naast de chauffeur. Ben dus een zwartrijder, chauffeur z'n dag weer goed. 110 km gefietst, erg warm. Na 90 km viel amechtig neder bij een benzinestation. Keurige wc met koude lucht voor handen drogen. Ben er zelf ook een poosje onder gaan zitten. Daarna flesje cola en koekje van Jaco en toen op voor de laatste km. Ruime kamer in hotel, heerlijke douche en de fiets staat op m'n balkon op 3 hoog, kan niks mee gebeuren. Het was dus een zware tocht. Afzien. 1900 kcal. verbruikt, 1021 mtr. geklommen en 1050 gedaald.
BerSheva is in 1906 door de Turken (Ottomanen) gebouwd. In 2016 had de plaats 205.800 inwoners en was daarmee toen de zevende stad van Israël. Beër Sjeva werd al in de oudheid bewoond. (4e eeuw v.Chr.) In Genesis 21 wordt al van "Berseba" gesproken. Genesis 21:30-31 "En hij zeide: Voorzeker moet gij de zeven lammeren uit mijn hand aannemen, opdat het mij tot een getuigenis zij, dat ik deze put gegraven heb. Daarom noemt men die plaats Berseba, want die beiden hebben daar gezworen." (sjeva = zweren, eed, zeven) Abraham plantte hier ook een tamarisk. (Genesis 21:33) De tamarisk is zeer geschikt om in de Negev, (de woestijn) te groeien. Hij heeft een diep wortelsysteem en kan ook overleven in brak water. De boom scheidt zout af via de bladeren. In het stadswapen van Beer-Sheba staan de woorden uit de bijbel "En Abraham plantte te Berseba een tamarisk". Izaäk (Yitzhak - hij lacht) is in BerSheba geboren.
Vanuit Bersheva is Jakob gevlucht naar Haran, naar zijn oom Laban, nadat hij Esau de zegen van de eerstgeborene had ontvreemd (Gen.28:10).
Wat er er te zien ?
In Beër Sheva vindt wekelijks een markt plaats (elke vrijdag) van bedoeïenen die in de Negevwoestijn wonen. De "put van Abraham" ligt dicht bij de Nahal Beër Sheva (de Beër Sheva-rivier). Het is niet onwaarschijnlijk dat deze put slechts honderden jaren oud is, en niet duizenden jaren, zoals soms wordt verondersteld. En natuurlijk zijn er de opgravingen van het oude BerSheva te zien.

het hotel

de put van Abraham

de bedoeïenen markt

de opgravingen van het oude BerSheva

Dag 3 : Egbert op de fiets door Israël do. 5 april 2018
Onderweg een broodje, voor de rest heerlijk weer en morgen weer vroeg op. Met de trein naar Bet Shemesh en dan verder fietsen naar Bersheva, denk ik. Bet Shemesh (65.00 inw.) ligt tussen Jeruzalem en Tel Aviv. Bet Shemes wordt genoemd in Jozua 15:10 en 21:16. In Bet Shemesh werd de Ark van het verbond onderbracht nadat deze door de Filistijnen was buit gemaakt. (1 Samuel 6:9).

heerlijk broodje

even pauze

Dag 2 : Egbert op de fiets door Israël wo. 4 april 2018
Er zijn echt wel fietspaden in Tel Aviv, vandaag 30 km. gefietst. Old Jaffa, Bat Yam, Tel Aviv Rabin plein en Carmelmarkt.
In Jaffa werd het hout uit de Libanon voor zowel de eerste tempel en, zeshonderd jaar later, de tweede tempel aangevoerd. (2 Kronieken 2:16; Ezra 3:7). Jona ging naar Jafo (Jona 1:3), daar ging hij aan boord van een schip naar Tarsis. En wat te denken van Petrus die daar verblijft bij een leerlooier die eveneens Simon heet en in een huis aan zee woont.' (Handelingen 10:6)
Het Rabin plein heette vroeger Kings of Israel Square. Het plein kreeg na de aanslag op Yitzhak Rabin op 4 november 1995 de nieuwe naam Rabin Square. Het rechthoekige plein herbergt het stadhuis en een groot monument ter herdenking aan de Holocaust. Dit monument is ontworpen door de Israëlische schilder en beeldhouwer Igael Tumarkin.

er zijn fietspaden in Israël

een selfie, in de verte zie je Jaffa.

De Petrus kerk te Jaffa

Het Rabin plein, met monument en stadhuis

Dag 1 : Egbert op de fiets door Israël di. 3 april 2018
Dinsdag 3 april vliegt hij met Transavia (06.15 u) naar Tel Aviv (11.45 u).
Het is te hopen dat hij op tijd bij het goede gat is, want dat is veranderd.
Het is nu : Transavia (HV 5801) vlucht naar Tel Aviv (Gate veranderd), Vertrektijd: Originele vertrektijd 06:15, Vluchtnummer: HV 5801, Vertrekhal: 1 , Check-in balie: 3-5, Gate: D44, dus Nieuwe gate.

d44 pier

foto pier D
Egbert geland op Ben Goerion Airport.
In Tel Aviv is het nu 20 ℃.

de gevlogen route

de laatste kilometers
In Tel Aviv verblijft hij in het Sky hostel dat beschikt over een dakterras met uitzicht over de stad.
Tel Aviv betekent 'Lenteheuvel' en is met 415.000 inwoners (3.850.000 totaal in de agglomeratie) de tweede stad van Israël, na Jeruzalem met 850.000 inwoners
We komen de naam al tegen in de Bijbel, hoewel daar een heel andere plaats wordt bedoeld. Ezechiël 3:15 "Ik kwam bij de ballingen in Tel-abib (spreek uit : Tel-Aviv), die aan de rivier de Kebar woonden, en waar zij woonden, bleef ik zeven dagen onder hen, verbijsterd."
Israël zeventig jaar!
Op de jaarlijkse Staatsceremonie op de Herzl berg op 18 April zal het grootste vuurwerk worden afgestoken zoals niet eerder in Israël heeft plaatsgevonden.
In de nacht van 14 op 15 mei 1948 (5 Ijar 5708, valt in 2018 op vrijdag 20 April) werd in Tel Aviv door de Joodse leiders onder leiding van David Ben-Goerion de onafhankelijke staat Israël uitgeroepen, dat is dus 70 jaar geleden!
Tel Aviv is in 1909 gesticht, maar er waren al een paar Joodse nederzettingen te vinden zoals een nederzetting ten noorden van de rivier Ayalon, Sarona dat door Duitse tempeliers gesticht is en Neve Tzedek dat nu als oudste wijk van de Tel Aviv gezien wordt. Ook was er natuurlijk Jaffa al. Dit havenstadje is inmiddels helemaal opgeslokt door Tel Aviv, maar is aanzienlijk ouder. Jaffa was zelfs een van de oudste havensteden aan de Middellandse Zee.
Tel Aviv Port is het commerciële centrum van Tel Aviv - een niet te missen hotspot.
Egbert verblijft t/m donderdag in Tel Aviv en vertrekt op vrijdag naar Bersheva.

promenade Tel Aviv

promenade Tel Aviv
volgens : http://www.egged.co.il/Article-976,80-Are-bicycles-and-surfboards-allowed-on-bus.aspx mogen surfplanken en fietsen in de Intercity Egged bussen, in de baggage ruimte, worden meegenomen, afhankelijk van de beschikbare ruimte.
met de trein is ook geen probleem, mits.................
Zondag tot Vrijdag, tussen 09.00 en 15.00 en tussen 19.00 en 06.00 de volgende dag.
Vrijdag en op feestdagen - gedurende de diensttijden.
Zaterdag avond (na de Sabbath) en de avond volgend op een feestdag mogen geen "niet-opvouwbare" fietsen meegenomen worden.

Egged bus

treinen in Israel
Egbert mailt het volgende vanuit Tel Aviv.
Om 14 uur met de fiets in de trein naar Tel Aviv, toen verder op de fiets door de drukke straten naar hotel.
Daarna flinke wandeling langs het strand en kopje koffie gedronken bij Cofix, bij mij op de hoek van de straat.
Verstuurd op 03/04/2018 18:48:07

Nieuw adres Jan Eefting. 22 maart 2018

Jan Eefting
Willem Diemerstraat 7
kamer 405
9581 AG Musselkanaal

van alle gemakken voorzien

Welke ijsbaan je ook bezoekt, Egbert kom je zeker tegen.
Slideshow Egbert
Slideshow Egbert
Slideshow Egbert is overal
Slideshow Egbert
Slideshow Egbert
Slideshow Egbert

Schaatsen op de nieuwe ijsbaan in Nieuw-Buinen (do. 8 febr. 2018)

NIEUW-BUINEN
Op de nieuwe ijsbaan in Nieuw-Buinen wordt geschaatst. IJsmeester Luut van der Schoot glundert van oor tot oor.
Gisteravond tot 23.00 uur was hij bezig om de baan klaar te krijgen en om 08.30 uur vanochtend inspecteerde hij hoe het ijs er toen bij lag. Tot groot genoegen zag het er naar eigen zeggen perfect uit.
De primeur is voor Hofman uit Tweede Exloërmond.
De nieuwe ijsbaan aan het Zuiderdiep in Nieuw-Buinen is vanavond officieel in gebruik genomen.
De handeling is verricht door voorzitter Jakob Hofman samen met de 90-jarige Berend Hofman,
de vader van Jakob was de eerste penningmeester van de ijsvereniging, en Monique Wessels.
De dochter van Jakob is momenteel penningmeester van de vereniging.
Het drietal verwijderde een spandoek en opende de hekken naar de ijsbaan.
Het Dagblad v/h Noorden :
In Nieuw-Buinen kunnen ze hun geluk niet op. De ijsbaan is voor het eerst open.
Oude rot Egbert Hofman uit 2e Exloërmond had de eer de ijsvloer als eerste te testen.
En constateerde dat die in perfecte conditie was. "Ik ben echt trots", sprak de debuterende ijsmeester Luit van der Schoot.

Update : Luuk weer thuis na 3e keer in Refaja Ziekenhuis na 2e keer thuis.

Luuk is vanmorgen (maandag 15 jan.) weer thuisgekomen. Nu weer aansterken en hopen dat de bloedwaarden goed blijven. In de nacht van dinsdag op woensdag met Ambulance opnieuw naar Refaja Ziekenhuis. Heeft opnieuw bloedtransfusie gehad en ook is inmiddels opnieuw darmonderzoek gedaan maar dit heeft niets uitgewezen. Donderdag (do. 11 jan.) naar Hoogeveen voor onderzoek aan dunne darm. Luuk mocht maandag (8 jan.) weer naar huis, nadat hij voor de 2e keer was opgenomen in het Refaja ziekenhuis. De onderzoeken in Emmen en Stadskanaal hebben tot dusver niets uitgewezen. De medicijnen moeten nu hun werk doen. Luuk werd opnieuw opgenomen in het Refaja ziekenhuis, na enige dagen thuis te zijn geweest (meestal in bed). Naast CT scan zijn allerlei onderzoeken gedaan. De eerste opname was vanwege problemen met ademhaling, fikse longontsteking en koorts. Ondanks de zuurstof en antibiotica e.d. en de heerlijke en goede verzorging is dit kennelijk nog niet voldoende en adéquat verholpen.
Nadat hij do. 28 dec. weer naar huis mocht met de nodige antibiotica tabletten was een opname opnieuw nodig.
Donderdag 4 januari : Onderzoek heeft uitgewezen dat Luuk bloedarmoede heeft, daling van 8.5 naar 5.0, en heeft daarom alvast bloedtransfusie gekregen zodat het tekort aan rode bloedcellen of hemoglobine weer op peil wordt gebracht. Morgen gaat hij voor onderzoek naar Emmen om te ontdekken of er misschien ergens bloedingen zijn of andere oorzaken die de bloedarmoede kunnen veroorzaken.

Weer heerlijk thuis in mijn vertrouwde stoel, met de fruitmand van de Hofman-family (had ik nu mijn linker- of rechterhand om de fruitmand).Wow, wat een kanjer van een fruitmand!

21 december 2017 is Dion Ottens geboren!

Voor diegene die het nog niet hebben gehoord of gelezen: op 21 december 2017 is Dion Ottens geboren! Hij is het zoontje van Gerald en Mistral en het broertje van Vianne en Joey. En vanzelfsprekend een kleinzoon van Truus dus een achterkleinzoon van Otto en Tjitske Bodewits.

Een gezegend kerstfeest en een voorspoedig nieuwjaar.

Luuk & Janneke


WIJ WENSEN AL ONZE FAMILIELEDEN
gezegende feestdagen

'zandmeer', Emmer Dennen
EN EEN IN ALLE OPZICHTEN
voorspoedig 2018

Adres wijziging Leonie Drent
Het adres is :
Leonie en Eline
Weerdingerstraat 200 a
7822BK Emmen.

Chanukah : woensdag 13 t/m woensdag 20 december 2017

Neef Jan Eefting van de Boermastreek vorig weekend getroffen door beroerte
Onze neef Jan Eefting van de Boermastreek is het vorig weekend getroffen door een beroerte, heeft inmiddels zo'n 10 dagen in't Refaja ziekenhuis gelegen en gaat morgen naar de Horst hier in Emmen voor therapie. Hij (en wij ook) zijn daar heel gelukkig mee omdat er hier eerst geen plaats was voor hem en hij dan ergens verder weg zou moeten revalideren en met het oog op bezoek (en z'n was, enzo) leek ons dit toch verkieslijker! Trijnie en Janna zijn z'n naaste verzorgers, waar hij ook heel gelukkig mee is en nu maar hopen dat ze hem weer wat kunnen oplappen, z'n rechterkant kan hij niet veel mee maar praten kan hij wel en 't koppie is ook picobello!
Het adres is :
Verpleeghuis De Horst
Vaart 15
Rondweg 97
7825TC Emmen.
(Het zou geweldig zijn als de Hofmanclan massaal een kaartje ter bemoediging zou sturen)


Benefiet Concert Stadskanaal

Kleinkinderen-kinderen-ouders-opa's-oma's-overopa-overoma-tante-oudtante
De hele familie bijeen op 29 oktober 2017

Wim Boelens en Jacolien Baptist gaan trouwen.
Wim Boelens en Jacolien Baptist gaan vrijdag 6 oktober 2017 trouwen.
De kerkelijke bevestiging is in het gebouw van de PKN, Vaart 3 en 5, te Gasselternijveen om 19.00 uur.
Voorganger is ds. Maurits Luth, en er is medewerking van gospelkoor Share uit Emmen.

ADRES :
Sportlaan 40
9521EE Nieuw Buinen

Namen van maanden corresponderen niet met de maand.
Namen van de maand verwarrend.
Waarom zijn de maanden september, oktober, november en december respectievelijk de 9e, 10, 11e en 12e maand?
Naar hun betekenis zouden ze immers de 7e, 8e, 9e en 10e maand moeten zijn!
Het Romeinse kalenderjaar begon tot 153 v.Chr op 1 maart (deze maand was gewijd aan Mars) en tot die tijd was september de zevende, oktober de achtste, november de negende en december de tiende maand (in het Latijn: septem, octo, novem, decem).
Numa Pompilius hervormde de oorspronkelijke, aan Romulus gewijde kalender, die slechts 10 maanden had, rond 713 v.Chr. door twee naamloze maanden te benoemen: Ianuarius (29 dagen) en Februarius (28 dagen).
Juli en augustus hebben eerst Quintilis (vijfde maand) en Sextilis (zesde maand) geheten, maar werden later naar Julius Caesar en Augustus genoemd.

Rosj Hasjana, Jom Kipoer en Sukkot 2017
Rosj Hasjana, Jom Kipoer en Sukkot, vallen dit jaar respectievelijk op 21 en 22 september, op 30 september en 5 - 11 oktober.
Rosj Hasjana of Rosj haSjana ('hoofd van het jaar') is het Joodse Nieuwjaar.
De dag waarop Rosj Hasjana valt, heet ook Jom Hasjofar, letterlijk de 'dag van de sjofar', een instrument gemaakt van een ramshoorn. In het Nederlands weergegeven als de 'dag van de bazuin', hoewel de bazuin een ander instrument is dan de sjofar.
Het begin van het Joodse jaar 5778, begint officieel op de voorgaande avond bij zonsondergang, dus op woensdagavond 20 september 2017.
Jom Kip(p)oer of Grote Verzoendag, voluit Jom ha-Kippoeriem ofwel Dag van de Vergevingen (meervoud),
wordt als de belangrijkste en heiligste dag beschouwd in het jodendom.
Jom Kippoer was de ene dag in het jaar dat de hogepriester de allerheiligste plaats in de tempel te Jeruzalem betrad om te pleiten voor Gods volk.
Jom Kipoer wordt in de Tenach (Hebreeuwse Bijbel) beschreven in de boeken Wajikra (Leviticus 16:1-34 en 23:26-32) en Bemidbar (Numeri 29:7).
Sukkot of Loofhuttenfeest
Soekot of Loofhuttenfeest is een feest dat zeven dagen duurt en waarbij wordt herdacht dat de Israëlieten veertig jaar lang in de Sinaïwoestijn onder de bescherming van God rondtrokken waarbij ze verbleven in tenten of hutten. Deze rondzwerving lag tussen de uittocht uit Egypte die met Pesach wordt gevierd, en de intocht in het Beloofde Land. De twee dagen die volgen op Soekot zijn ook feestdagen, namelijk Sjemini Atseret en Simchat Thora. Vaak worden deze dagen ook nog tot Soekot gerekend.

Camping Vidy Lausanne, Zwitserland, augustus 2017
Een deel van de Hofmanclan was deze zomer neergestreken in het Zwitserse Lausanne.
Iedereen kampeerde (op hoor en snurkafstand) in een tentje behalve Cris en Minke, die zaten in hun luxe caravan.
Aanwezig waren :
De overgrootouders Bouke en Jaco Hofman.
Grootouders Jans en Liesbeth Hofman.
Daan en Joke Rozema met dochter Nora Aimee.
Grootouders Jan en Wi-ja Boelhouwers.
Michèl en Jacoline Supheert met dochter Rosalyn Abigaïl
Cor en Henriët Boelhouwers.
Andries en Kimberley Boelhouwers met dochter Yara Louise.
Pieter Boelhouwers.
Harry en Rolinda Hofman met zoon Pieter Jans en dochter Henrieke..
Cris en Minke Koster met dochters Marije en Eline, zoon Jorian en vriend Reinder.
Marijke Tjitske Zijlstra.

Hoeveel graankorrels liggen er op het 64e vlak van het schaakbord?
Er was een koning, die van schaken hield. Maar ja, niemand van zijn raadlieden durfde met de koning te schaken, omdat ze niet van hem wilden winnen. Je wist nooit wat er dan met je gebeurde. Daarom schaakte de koning bijna altijd alleen maar met zijn hofnar. En op een dag zei de koning tijdens zo'n schaakspel tegen zijn hofnar: "Nar, je bent nu al zo veel jaar bij me. Je hebt me altijd trouw gediend. Ik wil je iets geven. Weet je, je mag een wens doen, want denk je daarvan?" "Oh sire, het verheugt me bijzonder dat ik zo goed bij u in de smaak val, dat ik u altijd goed dien en dat u mij een wens laat doen. Mag ik u mijn wens de volgende keer meedelen?" "Gekkie," zei de koning nog en toen gingen ze verder met hun schaakspel. Toen de nar de volgende keer bij de koning kwam om weer te gaan schaken, zei de koning meteen: "En nar, heb je al iets bedacht, ik ben benieuwd?" "Oh Sire," zei de nar, "u zult mijn wens wel zot vinden en dan laat u mijn wens natuurlijk niet in vervulling gaan." "Maar nar, hoe kom je daar bij," zei de koning, "jij krijgt waar je om vraagt." "Oh sire, we gaan zo meteen toch schaken en daar staat het schaakbord al. Mijn verzoek is vrij simpel: Wilt u voor mij op het eerste vakje van het schaakbord twee graankorrels leggen en op het volgende vakje twee keer zo veel als op het eerste vak en op het daar opvolgende vak telkens twee keer zo veel als op het vorige vakje. En dat tot op het laatste vakje." De koning barstte in lachen uit. "Maar nar, is dat nou alles. Is dat nou je enige wens? Ik zal mijn raadsheer direct opdracht geven, om jouw wens in vervulling te laten gaan!"
Wie durft de uitdaging aan om deze opdracht van de koning uit te voeren?
Lees de aanvullende gegevens en schat eerst hoeveel bulkcarriers (zeeschepen) je nodig hebt en bereken daarna de werkelijk benodigde zeeschepen die je nodig hebt om alle graankorrels naar het schaakbord te kunnen vervoeren!
Opdracht.
Aanvullende gegevens:
Op een schaakbord zijn 64 vakken aanwezig. Er gaan ongeveer 20.000 graankorrels in 1 kilogram. Je hebt een vrachtauto ter beschikking waar, voor het gemak, 10 ton (= 10.000 kg) graankorrels in gaan. In een bulkcarrier (zeeschip voor granen) kun je 200.000 ton graan vervoeren.
Hoeveel bulkcarriers (zeeschepen) denk je nodig te hebben om die graankorrels te kunnen vervoeren?
a) minder dan
b) minder dan
c) minder dan
d) minder dan
e) minder dan
f ) minder dan
g) minder dan
h) minder dan
i) minder dan
j) minder dan
k) minder dan
1
2
3
10
100
1.000
10.000
100.000
1.000.000
10.000.000
100.000.000

Veel succes !
Stuur je antwoord d.m.v. het contactformulier naar de Hofmanclan.
Naar contact formulier.